Не раздавали в ГЕРБ "пари в плик"

share

Към нея обаче се прибавя и едно не особено популярно в обществото перо - "Експертна дейност".

Именно за него те взимат по 1464 лева допълнително, съобщи бТВ. 

Това означава, че всеки депутат има на разположение по 1500 лева на месец, за да наеме експерти и сътрудници. Но дори и да не го направи, пак получава парите. Ако депутатът е независим, той получава парите в плик, иначе получател е парламентарната му група. Тоест, това че от независимите депутати нищо не зависи, е поредният мит в българското общество. Освен че взимат парите за експертна дейност, от тях зависи и в коя партия ще отиде държавната субсидия, която получават. А тя не е малка - около 200 000 лева.

Освен това депутатите могат да осчетоводяват пътните си разходи до избирателни райони, като за целта могат да ползват личен или служебен автомобил и самолет.

С "парите в плик" се оказва, че депутатите са най-скъпоплатените хора във властта. Един народен представител взима повече от премиера (3576 лева), президента (4614 лева), председателя на Конституционния съд (3690 лева, председателят на НС (3403 лева), министрите (2700 лева) и заместник-министрите (1000 – 1600 лева).

„Депутатите от управляващата партия ГЕРБ не получават „пари в плик”, заяви категорично Искра Фидосова, зам.-председател на парламентарната група на формацията и шеф на правната комисия в парламента.

Тя обясни, че, когато колегите и съпартийците й имат нужда от допълнителни средства, ги получават след попълване на специален формуляр – молба до парламентарната група, която в последствие се подписва от нейното ръководство.

Неусвоените пари от касата на партията се дават най-често за лечение на болни деца, каза още Фидосова.

Водещи новини

Още новини