Кунева: Досега 19 зрелостници са хванати да преписват

Булфото
share

Този път имаме 19 сигнала дотук, 19 зрелостници, които са се опитали да препишат, каза пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Матурите са начин най-напред да се покаже какво е научил ученикът, т.е. че има зрялост в знанията, но и в поведението, посочи тя. Затова за мен преписването е толкова важен сигнал на какво сме успели да научим това поколение, добави Кунева. По думите й матурите са оценка и за учебните програми дали подготвят учениците така, че да минат изпитите, които ги съпоставят с връстниците им в Европа.

Просветният министър каза, че матурите се провеждат само осем години и е изучила слабите мести в предходните години. Тези засилени мерки, които направихме в училищата - размяната на местата, да не се държат в същото училище, много камери, дори химикалките, с които учениците пишат - всичко това беше, защото е ясно, че при съвременните технологии едва ли някой ще извади няколко листа и ще преписва от тях, но в момента, в който се обявят матурите и темите, има възможност отговорите да се качат в интернет, обясни Меглена Кунева. По думите й това е невъзможно да не се случи.

В момента, в който се решат тестовете, те могат да бъдат качени в интернет, въпросът е решените кръстословици, както ги наричат някои ученици, да не се върнат в класната стая, каза просветният министър. Но иначе самият начин на изпитване може да бъде различен следващата година, например да са на три модула, добави тя.

Водещи новини

Още новини