Представят днес двуетажните автобуси, с които ще се возим до Банкя

  • 01 май 2024 08:32

  • 9360
  • 0
Представят днес двуетажните автобуси, с които ще се возим до Банкя
© Марио Евстатиев

Днес по повод на международния ден на труда, общинският съветник и зам. председател на Комисията по транспорт в СОС Карлос Контрера и "Столичен автотранспорт" ЕАД организират "Информационен ден" за двуетажните автобуси, с които столичани ще се возят до парк "Врана", село Долни Пасарел и Банкя. Автобусите ще бъдат позиционирани на площад "Свети Александър Невски" от 10 до 16 часа днес.

С решение ан СОС от 14 септември 2023 година, се даде съгласие, общинският автобусен оператор да закупи четири броя употребявани двуетажни автобуси, с които да се продължи започнатата инициатива за организиране на експресни излетни линии с атракционен характер. Возилата бяха подготвени в рамките на малко повече от месец и вече са готови да обслужват пътници. По инициатива на Контрера вече е внесен и нов доклад в общинския съвет, с който се предлага доставката на още седем такива автобуси, с които ще се обезпечи обслужването на още две линии.

Представят утре двуетажните автобуси

"Ще представим три от автобусите, на четвъртия се извършва монтаж на система за таксуване и първоначално обслужване. Хората ще могат да се запознаят с начина на пътуване с двуетажен автобус, да научат защо не може да има правостоящи на втория етаж, как да пътуват безопасно с малки деца, какви са предимствата на тези превозни средства, каква е историята им в София и други. Посетителите ще имат възможност да седнат на мястото на водача, да си направят снимки, както и да научат актуалните разписания на линиите, по които ще се движат автобусите.", разясни за NOVINI.bg Марио Евстатиев - експерт, автор на идеята и ръководител на направление "Пътническа информация и атракционни превози" в "Столичен автотранспорт" ЕАД.

"Освен, че са атрактивни, двуетажните автобуси имат редица предимства, поради което са съществен процент от подвижния състав на големи градове като Берлин, Порто, Цюрих и Лозана. Вторият етаж дава възможност, пътниците, които ще пътуват на по-дълго разстояние да се възползват от големия брой седящи места, а тези за по-кратки разстояния да изберат между около 30 седящи и 45 правостоящи места на долния етаж. Също така, тези возила са и с по-голяма маневреност спрямо съчленените при съпоставим капацитет. От експлоатационна гледна точка, по някои линии, разходите им са съпоставими с тези на стандартен 12 метров дизелов автобус, който обаче превозва едва 77 пътници при 129 в полза на двуетажния." разясни още Евстатиев.

От миналата събота, един от двуетажните автобуси вече обслужва линия Х50 до парк-музей "Врана", а от 3 май тръгва и другата двуетажна линия - Х43, с която столичани ще стигат за 44 минути до центъра на Банкя. Тази линия ще се движи също в почивни и празнични дни от 10:30 до 17:30 в посока Банкя и от 11:30 до 18:30 в обратна посока. Курсовете ще са на час и ще бъдат със синхронизирано разписание с линия Х50, така, че да се осигури удобно прекачване между тях и да се осигури възможност, от Дружба до Банкя да се стига за около час.

Последвайте канала на

Novini.bg
9360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини