Взривът във военния завод в Костенец: Според зам.-кмета на града не става въпрос за човешка грешка

БТВ
share

Няма опасност за хората след взрива в един от военните заводи на „Терем-холдинг“ – „Цар Самуил“ в Костенец, казаха от управата на града. Там стана авария, а причината е 122-милиметров снаряд, който се е възпламенил по време на производствения процес. 

За щастие, при инцидента няма жертви, тъй като процесът се извършва изцяло от машини. В момента ситуацията в завода е спокойна, увери зам.-кметът на Костенец Маргарита Минчева.

Пожар в завод за отпадъци край Пловдив

„За щастие това, което се случи не предизвика човешки жертви или някаква опасност за населението. Институциите, които следят за нормите на въздуха са ангажирани пряко и такова замерване не е необходимо, защото не е имало горене. Пожарната е реагирала изключително адекватно, веднага е обляла района, което не е предизвикало големи проблеми. Областната администрация, РИОСВ и всички останалите институции са пряко ангажирани. Взимаме мерки в момента, в който има някаква необходимост“, допълни Маргарита Минчева.

Складът, в който е станал аварията, се намира в двора на поделението. Теренът е държавно предприятие със строго специфична производствена дейност – военна техника.

„Това, което се е случило е част от дейността на предприятието, не е било нещо необичайно. Те се занимават конкретно с производството на тези снаряди. В централната част на града не се чу никакъв гърмеж. Аз разбрах от районното управление, пожарната също реагира. Не се чу и за щастие хората извън района на поделението не се уплашиха“, каза още зам.-кметът на Костенец.

По думите ѝ в случая не става въпрос за човешка грешка, тъй като при производството на различните видове снаряди няма участие на хора.

Все пак от общината ще настояват да бъде направен задълбочен анализ на инцидента, както и да се вземат мерки за по-голяма защита на населението.

Водещи новини

Още новини