Роберт Фицо: Възможно е да има нов опит за покушение срещу представител на кабинета

  • 07 септември 2024 21:52

  • 511
  • 1
Роберт Фицо: Възможно е да има нов опит за покушение срещу представител на кабинета
© Getty images (архив)

Словашкият премиер Роберт Фицо, който беше тежко ранен при стрелба по-рано тази година, предупреди, че е възможно да има нов опит за покушение, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Популистът Фицо обвини опонентите си, че подстрекават към омраза и насилие срещу правителството в коментар за обществената телевизия Ес Те Ве Ер.

"Убеден съм на 100%, че ще има още един опит за убийство на представител на правителството, ако опозицията и някои медии не спрат с това, което правят", заяви Фицо.

Словашкият премиер беше прострелян на 15 май, докато се срещаше със свои поддръжници след заседание на кабинета в малкия град Хандлова.

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо, има опасност за живота му

Извършителят, пенсионер, беше арестуван и заяви, че е действал от омраза към Фицо и неговата политика, като реториката му напомняше на тази на опозиционните медии.

Излязоха подробности за атентатора срещу Роберт Фицо

След опита за покушение мерките за полицейска защита са се засилили, което усложнява евентуално ново нападение, заяви Фицо. "Но може да се случи някой да вземе на прицел събиране на избиратели на правителствените партии например. Страхувам се от това", каза той.

Фицо е лидер на "Смер", най-голямата партия от управляващата коалиция.

Премиерът и други политици от управляващата коалиция неведнъж са обвинявали либералната опозиция и медиите, че са отговорни за атаката през май.

Властите твърдят, че дезинформацията на опозицията и демонизирането на управляващите партии с епитети като "мафия" и "престъпници" са създали агресивен климат.

Опозицията обаче обвинява правителството, че се възползва от нападението, за да заглуши критиките срещу неговата политика.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
511 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2024.09.07 | 22:15

1
Боклук комунистически

Добави коментар

Водещи новини