Учени: Ледниците в Австрийските Алпи се топят бързо

  • 07 септември 2024 16:22

  • 269
  • 0
Учени: Ледниците в Австрийските Алпи се топят бързо
© Getty images (архив)

Изследователите на ледниците и хидролозите са направили през последните дни нови замервания на ледниците в провинция Залцбург, сред които е ледникът Щубахер Зонбликес в алпийския район Щубахер Зонблик, провинция Залцбург, което е ежегодна рутинна проверка. От тях става ясно, че тази година ледниците отново са загубили маса и размери, съобщи електронният сайт ОРФ, цитиран от БТА.

Бернхард Загел е изследовател на ледниците в университета в Залцбург и обяснява: „При осем до девет часа слънцегреене ледникът губи около десет сантиметра височина“. Това е огромна загуба, защото за да се компенсират тези десет сантиметра загуба на лед на ден, ще са необходими десет метра пресен сняг, който след това да се превърне в лед. Така че въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо.

„Това, което вече можем да кажем, е, че обилните снеговалежи, особено в планината Тауерн, (част от Австрийските Алпи), които имахме до пролетта и началото на лятото, не са направили почти нищо, за да противодействат, както сочи примерът с ледника Щубахер Зонбликес или ледниците като цяло“, казва Загел.

Скоростта, с която се топят ледниците, а следователно и причиненото от човека глобално затопляне, може да се предположи и като бъде хвърлен поглед назад във времето. Преди 30 години леденото езеро на Щубахер Зоннблик, част от алпийския масив Хое Тауерн, където се намира изследваният ледник, е било в начална фаза на формиране. На мястото, където днес скалата е гола, е имало лед с дебелина около десет метра – в момента ръбът на ледника е на 600 метра от това място.

Хайнц Слупецки от Залцбургския университет, бивш изследовател на ледниците, казва в интервю през септември 1994 година: „И ако питате дали парниковият ефект е причината, то бих казал, че е все по-трудно да се отрече това твърдение“.

Райнхард Щойрер, университетски преподавател по политика в областта на климата, обобщава: „Необходими са промени. В продължение на много десетилетия сме изградили един много добре изпитан, доказан начин на живот с големи количества изкопаема енергия и много хора искат да запазят стария модел. Сега науката доказва, че това е невъзможно“.

Ледникът в алпийския район Щубахер Зонблик, намиращ се на височина 2700 метра, ясно демонстрира това. През последните 25 години ледникът е загубил половината от масата си, т.е. около 45 милиона кубически метра лед, и следователно половината от площта си. Изследователите предполагат, че след десет години той ще е изчезнал напълно.

Последвайте канала на

Novini.bg
269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини