ГДБОП със спецакция срещу незаконната търговия с оръжия

МВР
share

Служители на ГДБОП проведоха специализирана полицейска операция за неутрализиране на незаконна търговия с оръжие в страната. Полицейските действия са предприети на 16 юли на територията на Димитровград, Хасково и София, под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Хасково, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При проведените процесуално-следствени действия са претърсени 8 адреса и 2 автомобила, от които са иззети множество предмети и техника, които имат отношение към осъществяваната дейност: 3 автомата „Калашников“, калъф за оръжието, сгъваем приклад, 8 пълнителя за моделите – празни и заредени, както и 120 боеприпаса калибър 7,62х39; 6 пушки, някои от които с оптичен прицел; 24 пистолета с пълнители и боеприпаси към тях, някои поставени в прозрачни запечатани пликове или в метални кутии; боеприпаси 9х18мм; 10  револвера, повечето от които без надписи и обозначения или със заличени серийни номера; множество части за огнестрелни оръжия, чийто брой и вид престои да бъдат установени с точност, сред тях 41 пълнителя, 14 ръкохватки за пистолети, 2 приклада за пушки, 2 цеви, 2  супресора, 2 метални пластини, 3 затвора за пистолети със заличавани серийни номера или без надписи. Открито е и голямо количество боеприпаси с различен калибър, съхранявано в картонени кутии, прозрачни пакети, калъфи за оръжия и др. Сред иззетите вещи са 2 мобилни телефона и черна жилетка с надпис „POLICE“. Направени са експертизи, разпитани са свидетели. 

Разбиха една от основните групи за наркоразпространение в Русе

Подробности за операцията бяха  оповестени от заместник-директора на ГДБОП старши комисар Калин Литов и началника на звеното на главната дирекция в Пловдив Мариан Митков на съвместен брифинг с участието на окръжния прокурор Иван Стоянов и наблюдаващия прокурор по досъдебното производство Красимира Нейчева от Районна прокуратура –Хасково. 

Информацията, получена в ГДБОП в края на 2023 г., е за двама, които набират с цел продажба оръжия и части за тях, включително деактивирани, но годни за употреба. Част от оръжията, предназначени за криминалния контингент, били разглобявани и изпращани на части чрез куриерски фирми към крайните получатели. Към момента няма данни да са изнасяни в чужбина. 

„Работата по случая продължава, като са предприети допълнителни действия за проверка на постъпила информация“, уточни зам.-директорът на ГДБОП. В хода на операцията от изминалите дни голямо количество оръжия, предназначено да стигне до мрежата за търговия, е изтеглено и е предотвратена продажбата му. За успеха на операцията са използвани всички възможни способи, разрешени от закона, уточни Литов и изрази благодарност към колегите си от ГДБОП и прокуратурата за оказаното съдействие по време на акцията. 

В хода на акцията за срок от 24 часа са задържани общо четирима, на възраст 42 г., 51 г., 57 г. и 58 г. Мярката за неотклонение на двама от тях е удължена до 72 часа. Повдигнато им е обвинение по чл. 339, ал.3 от НК – придобиване, държане и последващи продажби на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, без да имат разрешение за дейността. 

Разследването е започнало по извършени действия по неотложност, които са одобрени в последствие от съда в Димитровград, посочи прокурор Красимира Нейчева. Четиримата са български граждани, не са регистрирани за криминални прояви до момента. Един от тях е имал законно разрешение за притежание на оръжия, но същевременно е държал и незаконни. Предстои да бъде внесено искане към съда за постановяване на постоянна мярка „задържане под стража“, съобщи Нейчева. Събрани са безспорни доказателства за дейността им, уточни още наблюдаващият прокурор. 

Снимки: МВР

Водещи новини

Още новини