Калин Георгиев: Ръководителят на операцията в Перник плачеше по телефона

share

Най-старшият по време на обиска на Стойчо, заподозрян в отвличането и убийството на Мирослава в Перник, беше комисар Цоновски, който е началник отдел контратероризъм в ГДБОП и аз го уважавам невероятно много. Това заяви в предаването Бодилник по ТВ7 главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Когато се получиха конкретни данни за наличието на тялото на Мирослава, колегите работиха при изключително тежки условия. По време на разпита на Стойчо се стигна до един прийом на събиране дори на интимна информация, което води до даване на показания срещу самия себе си. Това обаче е метод на работа, който няма да разкривам, каза главният секретар на МВР. Цоновски плачеше по телефона, не можеше да говори. Сега вместо да го стимулирам, трябва да го накажа, защото е извършил непростима за професионалист грешка. Ако Стойчо беше решил вместо да се самоубие да насочи оръжието срещу останалите щяхме да имаме още един случай като в Белите брези. Наистина това е непростима грешка, призна Георгиев.

По отношение на случая в Мировяне изтичането на информация към семейство Начкови от страна на МВР за предстоящата операция е обект на проверка. Журналистите успяха за кратко време да достигнат до информация, че семейството в действителност се занимава с контрабанда, докато службите не успяха да се организират толкова бързо, призна главният секретар на МВР.

Действията по планираните операции в Мировяне и Перник е осъществена от професионалното ръководство, за което нося отговорност аз. Премиерът Бойко Борисов говори за равнище на отговорност и каза, че аз имам 50 000 подчинени. За да не се допускат подобни пробойни, трябва да създавам необходимата организация, каза Георгиев. МВР е било убивано от политическата класа, която ни атакува в момента. Това е крехка система, отношенията вътре в службите са много чувствителни. Изграждането на един оперативен работник не става за кратко време – не може да извадиш някого и да го замениш веднага с друг, каза главният секретар на МВР. Процесът на приемственост и предаване на умения е прекъснат, тъй като в МВР през годините са правени чистки.

Полицаите трябва бъдат обучавани не само на етика, но и на естетика. Когато спрат някого, полицаят трябва да отдаде чест, да носи правилно униформата, препоръча главният секретар. Валери Йорданов е чудесен професионалист, директор е на СДВР и управлява над 7000 души и е добър професионалист. Да бъде подхвърлен подобен човек като жертва на скандала щеше да бъде пагубно, каза комисар Георгиев.

Понякога е добре професионалната ти репутация да пострада, но нещата в разследването да вървят. Аз съм привърженик на този вид комуникация, отколкото сега да се похвалим с нещо и доказателствата после да не издържат в съда, каза главният секретар.

Водещи новини

Още новини