Разказ за Стойчо - STOP THIS MADNESS

  • 15 януари 2012 17:12

  • 9964
  • 24
Разказ за Стойчо - STOP THIS MADNESS
© Интернет

Петър Иванчев разказва в блога си в интернет за самоубилия се похитител на Мирослава Стойчо Стоев - Чочо, с когото се познавал от детинство.

С Чочо се запознахме в един влак през април 1990. Влакът пътуваше за Европа, и ние пътувахме натам, бяхме в подготвителен клас на английската гимназия в Перник и отивахме на първата си голяма екскурзия в чужбина. Стената тъкмо беше паднала. Чочо веднага ми допадна, голям симпатяга, малко едричък такъв, вечно засмян металяга, от тия хора дето ти е спокойно край тях. Бързо задругарувахме, оказа се че и той се пробвал да свири на китара и веднага замислихме още щом се приберем да си нправиме банда.

Чочо щеше да е ритъм китарист. Изкарахме си страхотно на екскурзията, а и после се виждахме абсолютно всеки ден в училище, първата ни работа щом биеше звънецът беше да се съберем в коридора, той беше в А-клас, а аз - в Б. Оттам нататък само свежи лафове, боричкане и смях до където стига. Следобедите пак се виждахме често понеже се познавах с повечето метъли в града, ходехме в един и същи клуб, а лятото киснехме на едни и същи пейки. Бандата дето я мислехме не се случи, не станахме и някакви близки приятели, но и днес като се сетя за тоя тогавашен човек ми става приятно, изобщо, готин тип.

После всеки го завъртя шайбата на някъде, в даскалото по-малко се засичахме щото той не пиеше и не пушеше, а ние точно това правехме покрай училището в горния курс. Ама пак си бехме френдове. Един ден в единайсти клас се разнесе мълвата, че някакви изроди пребили Чочата. Срещнали го пред блока, където живее до пернишкия пазар и направо го размазали. Разправяха,че от смърт го спасил баща му, който излязъл и стрелял с пушка по нападателите. Не знам дали последното е истина, но Чочо отсъства от училище няколко месеца и едвам успя да завърши годината. Видях го в училищното кафене, нищо не разказа, стори ми се повече вглъбен и по-малко усмихнат.

Дойде и края на ученето, мислех, че никога няма да свърши... С Чочата бяхме в една стая на матурата по английски. Той завърши първи по успех на матурата, а аз - трети, което си беше голям успех понеже имах ужасяващ махмурлук. След изпита седнахме да пиеме бира с Чочо и другите съученици. Имах едно дънково яке много бойно такова, решихме да напише всеки по едно изречение на гърба на якето да си имам спомен от последния ден в училище. Чочата нарисува голям хипарски знак с надпис:

STOP THIS MADNESS

Не ми стана съвсем ясно какво точно имаше предвид с надписа, ама се заговорихме за хипарски работи и го питах какво става с китарата.

- Нищо не става - каза той. - Стои си под кревата. Що не минеш да ти я дам?
- Ти не я ли искаш?
- Не, за какво? Май няма да свиря повече.

По онова време имах една хубава дванйсетструнна китара, ама викам си какво пък. Ще си пазя хубавата китара да си свиря в нас , а тая на Чочо ще е за пейките в парка дето се събирахме всяка вечер. Чочо я извади от под леглото в тях и ми я даде, оказа се нелоша черна кухарка.

После кандидатствахме заедно в софийския, изкарахме изпита, но не ни взеха щото бяхме донаборници. И така.....

Имам само един спомен за Чочо след това. Видях го през улицата веднъж. Махнах му и той ми махна, а някак си и двамата знаехме, че няма смисъл да пресичаме шосето. Сигурно затова съм го запомнил, защото не беше среща, а разминаване. Така до вчера аз пазих такъв спомена за този човек, докато не видях снимката му в новините.

Малко е да се каже, че бях потресен.
Никога не бих допуснал, че този симпатяга, малко едричък такъв вечно засмян металяга е способен да извърши възможно най-ужасното престъпление, убийство на дете. Неуслужливото ми съзнание отказваше да приеме това за истина, а и всички новини ставаха все по-объркани. Чочата убил детето и после се застрелял. Но всичко това звучеше толкова нелогично, толкова абсурдно. Загубих много приятели през годините, много от тях бяха убити. Но за пръв път се оказа да познавам убиец, и да свиря на неговата китара. Не, не може да е истина...

После се напих. Мислех за оня влак, който пътуваше към Европа, но никога не стигна дотам, за китарата... Виждах Чочо как ми маха през улицата, слушах самодоволните объркани разкази от телевизора. И мислех за моята малка дъщеря...

Чудя се какво да правя с онова яке. С един голям хипарски знак и надпис: STOP THIS MADNESS / blitz.bg.

Последвайте канала на

9964 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
Русе

2012.01.28 | 21:37

24
Хората се променят не с години, а с дни. Стойчо може и да е бил добър доскоро, но нещо го е накарало да се промени. Не познавам нито него, нито Мимето. Дори не сме от един град. Но това не ми пречи да следя новините и да се интересувам по тази тема. Аз също искрено се надявах, до последно, откритото тяло да не е на Мира, но.. На мен също ми е много мъчно и болно. И в моите очи напират сълзи от дни насам. И на мен ми се иска утре да се събудя и да се окаже, че това е било просто един кошмар. Но уви.. Момичето е имало толкова много мечти, животът е бил пред нея. Красива, умна, добра.. Защо винаги трябва да се отнемат животите на чистите хора, така да го кажа? И то по такъв жесток начин. След малко по - малко от месец е щяла да навърши 18 години. Предстоял й е бал. Кандидатстване в университет.. Тепърва е започвал животът й.. А сега й е отнет по толкова брутален начин.. Съгласна съм, че и убийците имат семейства и приятели, но.. Това не ги оневинява. Дори едно "извинявай" няма да върне Мимето обратно. За съжаление вече нищо не може да я върне обратно. Както не може да върне и искрицата живот и надежда, която се отне от семейството и приятелите на момичето. Искрени съболезнования на семейството. Почивай в мир, Миме, дано си на по-хубаво място
алабала

2012.01.28 | 21:35

23
Съвета ми към Петър Иванчев който е направил блога е да си запази якето. Никой не може да избяга от спомените. Това му е живото, пътя който е извървял. Друг е въпроса, че хората които срещаме по пътя не винаги са тези които е трябвало да срещнем, но въпреки това не може да се отрече, че сме ги срещнали. За убийците на момичето моето лично мнение е, че точно за такъв тип убийци трябва да има смъртно наказание. За убийците по непредпазливост е друга тема.
---

2012.01.28 | 21:35

22
Тука повечето дето са коментирали нямат акъл за 5 пари.Защо бил писал за него,като го познавал като малък,ами много просто психиката на престъпника е по-различна от тази на обикновения човек,особено що се отнася до тежките престъпления-той не приема убийството за нещо лошо,а като нещо абсолютно нормално.Обикновено това се формира от нещо случило се в ранна възраст,в случая на Хитлер е бил в постоянен конфликт с баща му,,малкият му брат умира и далеч не е бил ведро и усмихнато дете,има снимки от това време.В случая става дума за съмнително самоубийство,при повторен оглед с 5 полицаи се допуска да си намери пистолета и да се застреля-това е направо нелепо.Тази история смърди отвсякъде,повече от сигурно е,че чадърът е разпънът над истинските извършители.
gjh

2012.01.27 | 10:40

21
Аве луда работа,няма да опрайм нещата като коментираме,обаче мислч че е време да се събудим,затварят ни очите с новини,всичко е конспирация и манипулация в наща държава,може пък и най вероятно е така според мен ченгетата да са го застреляли Стойчо щото ги е насрал някак си,и после един пистолет в ръката и само те знаят какво е станало...Ами скапаняка Йоско,вчера го дават с охрана в съда с инвалидна количка,егати изродската държава,уби хората дрогиран пиян,намериха бронежилетки и оръжие,обаче за него никой нищо не казва...и той ще се измъкне а хорицата дето рано рано сутринта отивали на работа а той ги изби ...ко става с тях АААА скапана държава...Мразя държавата обичам родината...
ТЛСМ

2012.01.16 | 16:49

9
Той не е бил убиецът полицаите се опитали да го набедят като първо го завели на мястото където те са заровили трупът после в неговият дом са го сплашвали като са видяли че няма да се пречупи са му теглили куршума...
Гочо

2012.01.27 | 10:34

20
Много филми гледаш

2012.01.16 | 13:37

4
евала, брато...
Мони

2012.01.27 | 10:30

16
Първо помислете, че всеки убиец има приятели, раснал е, би ле дете, играл си е...но е станал убиец. После помистеле и че съда не е виновен за това, че полицаите ни са тотално некадърни и не могат едно следствие да проведат и след това да го опишат, така че съдията да има някаква база, за да осъди някого! После помислете и затова, че само за да се поддържа полицейския имидж много хора обраха пешкира, просто защото трябва някой спешно да бъде заключен. Помислете над тези неща и тогава решете къде е истината. Защото така или иначе няма да я разберем. А автора на статията не го съдете, защото явно не сте го разбрали.
AJ4A

2012.01.27 | 10:34

19
Какво, ще защитаваш съдебната система ли?!?!?!? Няма по-гнусна и ретроградна система от българската съдебна система!!! Система, която никога не е била реформирана!!! Система, която е набъкана с мамини дечица и милиционерчета от милиционерската школа в Симеоново, някои от които работят като прокурори, а други отдавна вече са станали съдии!!! Болшинството от БГ съдебната система са хора, които нямат никакъв морал, а смея да твърдя, нямат и особени познания в областта на правото!!! Затова са ги и "турнали" там - да изпълняват нарежданията отгоре!!!! Виж как се кадрува, виж какви съдии се повишават в длъжност, виж каква е новата министърка на правосъдието и нейната заместничка!!! Виж кой е шефа на ВКС, ами шефа на ВАС?!?!?! Все на партията достойни синове!!! Може би и за убийството пред Соло полицията не си бе свършила качествено работата!!! Може би БГ съд може да осъди убиец само ако на камера е запечатан убиеца право в лицето и в същото време се вижда как наръгва жертвата, нооооооо дали съ да ще търси чак такива убедителни доказателства ако някой изрод е наръгал детето на ........... най-големия кадровик в държавата Г.Първанов или на някой от висшите магистрати?!?!?! Ако, ако, ако ......... те знаят, че това няма как да се случи, защото на тях и техните близки се полагат бодигардове от парите на нас данъкоплатците разбира се!!! Защото те много добре знаят, че никой няма да тръгне да върши престъпления ако няма СТАБИЛЕН ГРЪБ, гарантиращ му ненаказаността му, защото за толкова години набиха в простите глави на всички, че ЗА КОКОШКА НЯМА ДА ИМА ПРОШКА, А ЗА МИЛИОНИ (И ДРУГИ ПРЕТЪПЛЕНИЯ) НЯМА ЗАКОНИ - не защото наистина ги няма, а защото няма да има кой да осъди своите собствени близки-престъпници!!!! Крайно време е ако трябва дори БГ съда да се разтури и да се назначат съдии от западните цивилизовани държави - да видим тогава колко измет ще остане в държавата само за около 2-3 години!!!! Крайно време е от ъсдебната система да бъдат изхвърлени всички некадърни и безотговорни съдии, прокурори и т.н., които само прибират тлъстите си заплати и ... покриват престъпниците близки до хората във властта!!!!
алабала

2012.01.27 | 10:31

17
Абе на нашия съд все нашата полиция му е виновна. Айде бегай па и ти. Само на нашия съд все не му стигат доказателствата. Хващат го с 23кг. канабис в багажника на колата и нямало достатъчно доказателства... оправдал го адвоката, че той не знаел, че имало такова нещо в багажника на собствения му автомобил. Айде аджеба не знаел. В ЗДП какво пише: "Че всеки водач преди да потегли с автомобила е длъжен да провери изправността и комплектацията на МПС-то си!" т.е. да провери дали има и задължителното техническо оборудване. Няма да навлизам повече в подробности, но на нашия съд винаги все нещо не му достига и тая Темида с вързаните очи започна повече да прилича на зарзаватчийка с кантар и вързани очи която не гледа как тегли кантарчето. Ади със здраве.
2

2012.01.27 | 10:33

18
Tochno tezi dni si mislia kak bashta mi , predi 70-80 godini, sa bili edno goliamo semeistvo-6 chlenno,a drugi sa imali i pove4e detsa.Kak malkite gradcheta i seltsa sa bili palni s hora i sa kipeli ot jivot, vapreki , che nito e imalo AETZ, nito gazovi koridori, nito komputri, a i pari sigurno mnogo ne e imalo.A sega niakakvi samotni hora s dobro obrazovanie ubibat drugi hora i za kakvo...?I kolko semeistva i detsa ima sega v Balgaria, i ne otivame li veche kam izchezvane?No misalta mi e druga, che prichinata za tova e upadaka na morala na vsiako nivo i zagubata na tzennostite , koito se propoviadvaha ot nashata Tzarkva i koiato beshe presledvana dalgo vreme i ne se e sabzela i dosega.

2012.01.27 | 10:04

15
Имам една молба. Нека полицаите да дадат възможност и другия похитител да се самоубие! Така ще са квит. :) И всичко ще си е на мястото. Таман няма да отиват пари за дело.
АЗ

2012.01.16 | 16:48

8
Към писателя: Ти въобще не познаваш този човек, последните 10-тина години не си бил до него...... не знаеш какво му е минало през главата... така, че такива писания са абсолютно неуместни. Всеки ден треперим за децата си! Не защитавайте престъпници и без това рядко се хващат в тази държава......

2012.01.27 | 10:03

14
Прочети пак материала и ми посочи с какво точно го защитава ? Автора просто казва, че не може да повярва, че момчето с което е учил може да извърши такова нещо и нищо повече ! А вие, сигурни ли сте, че децата с които сте учили, а днес са големи хора са това, което са били някога ? Ако утре се окаже, че мой познат (според мен добър човек) е извършил такова нещо и аз ще се напия, чудейки се ''как е възможно?'' !
6996

2012.01.16 | 16:50

13
стига сърцераздирателни истории,и хитлер и сталин са били деца ,но са се превърнали в чудовища.този за който е статията е-УБИЕЦ-,убил със собствените си ръце друго човешко същество,нежно,невинно,жена,дете...трябвало е на времето да му строшиш китарата в главата,а грифа да му го завреш в аналното отверствие-ИЗРОД!

Добави коментар

Водещи новини