Украинец е арестуван за стрелбата с гранатомети срещу Алексей Петров (обновена)

Булфото (архив)
share

Чужденци стоят зад атентата срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.

Прокуратурата и МВР са арестували украинец, замесен в покушението, твърди 24 часа. Издирват се още трима. Те са обявени за общонационално издирване. До дни за тях ще бъдат издадени и европейски заповеди за арест.

Алексей Петров оцеля при стрелба с два гранатомета по бронираната му кола на столичния бул. "Черни връх" в столичния кв. "Кръстова вада" на 29 октомври м. г. 

Украинецът е задържан при спецакция в неделя, но засега не е ясно дали е проговорил. Авeрите му обаче са се покрили и не е изключено някой от тях вече да е духнал в чужбина. Припомняме, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че скоро ще бъде разкрито убийство. Той каза: "До ден-два, ще разкрием - не с данни, а с доказателства, едно от най-тежките  посегателства".

Късно следобед днес задържаният украинец бе отведен с белезници в Софийския градски съд. Според една от версиите, за да бъде разпитан пред съдия, а според друга по искане на прокуратурата да му бъде наложен постоянен арест. Мотивът за покушението срещу Алексей Петров още не е известен. Според източник на 24 часа арестуваният украинец е организаторът, а не поръчителят на атентата му. Предполага се, че той е бил нает да изпълни мократа поръчка. “Скоро ще стане ясно каква е ролята му”, каза запознат с разследването.

Украинецът е спипан на Дунав мост при опит да влезе с кола у нас, не е оказал съпротива. Криминалистите го подозирали отдавна във връзка с атентата. П онеофициална информация мъжът бил уловен от охранителна камера в района на покушението. Спецслужбите го следили известно време и в момента, в който разбрали, че се кани да влезе в страната през Дунав мост, го задържали. 

Двама свидетели уличили украинеца Роман Логвиненко като организатор на атентата срещу бившата барета Алексей Петров. Това стана ясно на делото за мярката му за неотклонение в Софийския градски съд. Логвиненко, който е роден през 1968 г, се е занимавал с бизнес преди 10-ина години, но от известно време, когато идвал в България, отсядал в хотели. Свидетелите, които го посочват като организатор, са Бойко Георгиев и Бухлев.

Двамата са разпитани пред съдия, Бухлев твърдял, че Роман е плащал за намирането на автомобили и гранатометите, с които е извършен атентатът срещу Алексей Петров. Подобно нещо твърдял и Бойко Георгиев. По време на делото обаче не стана много ясно дали самият Роман се е похвалил пред тях. Друг свидетел пък - Евтим Евтимов твърдял, че Бухлев бил посещаван много често от рускоговорящи мъже и по този начин се подкрепя тезата на прокуратурата, отбелязва съдия Руси Алексиев.

По думите му причината за провала на атентата е неумението на стрелците. Съдията посочи още, ще доказателствата се определят не от количеството, а от тяхната тежест, а на този етап не е необходимо обвинението да бъде безспорно доказано. Роман поиска да излезе на свобода, защото има здравословни проблеми. Съдът обаче каза, че за тях няма медицински документации, както и че в България няма постоянен адрес. Той пък обясни, че има приятели, при които може да отседне. При жалба делото ще се гледа следващия вторник - 9 февруари от Софийски апелативен съд.

Водещи новини

Още новини