Веселин Вучков: В Катуница се страхуват да дадат свидетелски показания

share

Полицаите са граждани на България, които от 5 дни са мобилизирани и не са се прибирали по къщите си, по обективни причини.

Те са задължени да изпълнят основната повеля на Конституцията – да не допуснат ескалиране на така или иначе породеното сериозно обществено напрежение, особено в някои региони на страната. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков от парламентарната трибуна.

Вучков представи хронология на събитията в село Катуница, Пловдивско, предаде "Фокус". По думите му, след като МВР е събрало доказателствените материали, под ръководството на окръжния прокурор и след проведени срещи с инициативен комитет от селото, ръководството на министерството е помолило жителите на Катуница да помогнат на институцията, за да се докаже това, за което те самите говорят.

„Те споделиха, че макар да има множеството твърдения, не могат да убедят своите съселяни да дадат показания, заради страх, насаждан от 20 години насам. Пред нас те казаха, че този конфликт не е междуетнически. Нито един от тях не сподели, че има етнически проблеми с останалите ромски жители или дори с роднините на Кирил Рашков”, каза зам.-министър Вучков.

Според него, това е важно да се знае, тъй като в следващите дни ситуацията се е плъзнала по различна плоскост. Вучков заяви, че са необходими най-малко 3 свидетелски показания, за да се установи умишлено причиняване на смърт чрез моторно превозно средство.

Водещи новини

Още новини