Цигани източили 200 000 лв. с фалшиви решения за ТЕЛК

share

Служители на РУП-Костенец разбиха престъпна схема за изготвяне и предлагане на фалшиви решения от ТЕЛК, използвани за получаване на социални помощи за деца, съобщиха от ОДМВР-София.

Задържани са 34-годишен мъж от Долна баня и неговата племенница, взимали по 5000 лева за всяко решение. В РУП- Костенец била получена информация, че лица от ромски произход от Долна баня са освидетелствали децата си от ТЕЛК за „астма”, без реално да страдат от подобно заболяване, след което са подавали молби-декларации в Дирекция „Социално подпомагане”- Ихтиман, офис Долна баня, за което са им отпуснати социални помощи без правно основание.

В хода на назначената проверка полицейските служители установили 20 експертни решения от ТЕЛК за белодробни болести при специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания- София област за заболяването „Астма с преобладаващ алергичен компонент”. При извършена проверка в Регионалната картотека на медицинските експертизи към Регионалната здравна инспекция -София област се установило, че такива решения не са издавани по официален ред и че децата, цитирани в тях, не са освидетелствани. Една част от експертните решения били с дата на издаване между 1 юни и 17 септември 2012 г., когато комисията не е заседавала. Друга част от фалшивите експертни решения били с номера, отговарящи на реално освидетелствани лица, но в действителност в тях били вписани данните на деца от ромски произход, родени между 2005 и 2009 г., които реално не страдат от описаното заболяване. Констатирано е разминаване по номер подред от началото на годината и по протокола на заседанието на комисията.

Разследващите установили, че родителите на децата са подали молби- декларации в Дирекцията за социално подпомагане, прилагайки фалшивите решения, с цел получаване на социални помощи, възлизащи средно на 260 лева за едно дете на месец. Освен това родителите са получили еднократно доплащане за минал период - 3 години назад от момента на подаване на декларацията, в размер между 5000 и 6300 лева в зависимост от конкретния случай. По първоначални данни към настоящия момент щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 200 000 лева.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни дейности е установен 37-годишният Й.Г. от Долна баня, известен с прозвището Данчо Лихваря, на когото родителите на „освидетелстваните” деца се отчитали еднократно със суми от по 5000 лева. „Лихваря” е осъждан за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, има и регистрация за средна телесна повреда.

Полицейските служители установили, че престъпната схема е прилагана от декември 2011 г. до края на 2012 г. На база на констатираните при проверката резултати са събрани достатъчно данни за извършено престъпление и е образувано досъдебно производство по чл. 308 от НК.

Извършено е претърсване в жилището на Й.Г., откъдето са иззети 9 нотариални акта за различни имоти, закупени от него или негови близки, както и заповеди от дирекция „Социално подпомагане” - Самоков, офис Долна баня за отпускане и спиране на социални помощи на дете от ромски произход. Иззети са и 3000 лева, поставени в стъклен буркан и скрити в пепелта на печка за твърдо гориво в двора. Фактите и обстоятелствата по отношение условията, при които са продадени и закупени имотите са в процес на установяване.
В хода на разследването е установено още, че в част от случаите като посредник в сделката по предаването на фалшивите решения и получаването на паричните суми от родителите на децата е била 24-годишната З.В.- племенница на Й.Г., живуща в къща в дворното място на вуйчо си.

Двамата родственици са задържани за 24 часа. Установени са общо 20 идентични случая на територията на Долна баня, получени са сигнали и за 5 случая в Самоков, 5 в Ихтиман и един в Елин Пелин, по които се извършва проверка.

Продължава работата по установяване и на други родители, използвали неистинските експертни решения, документиране на престъпната им дейност и предаване на материалите по досъдебното производство на Районна прокуратура- Ихтиман.

Предприети са мерки за преустановяване на изплащането на социалните помощи на установените към момента 20 лица. Продължават разпитите на деклараторите, срещу тях се образуват досъдебни производства по чл. 313, ал.1 от НК.

Водещи новини

Още новини