Ромско нашествие в село Протопопинци

share

60 роми от Белоградчик от 7-8 дни разкопават земята около село Протопопинци, за да вадят старите кабели на БТК, съобщи кметът на общината в Чупрене Ваньо Костин. Вадейки старите, за което уж имали устно разрешение, те секат и новите оптични жици. Дупки с дълбочина до 1 метър зеят и по тротоарите на селото, които са ремонтирани основно през миналата година.

Полицаи от управлението в Белоградчик са разгонили копачите и са прибрали кирките и лопатите им. Прибрали са и личните карти на 60 души. Описани са 15 автомобила, с които ромите се придвижвали.

За нашествието на ромите пръв сигнализирал кметският наместник Ваньо Боянов. Те обаче го заплашили с нож. Плашат и живеещите в селото 40-тина старци, които се жалват от унищожени ниви и градини. Мъж е заснел окопи в люцерната си. Заради всичко това жителите на селото са стресирани и са изпаднали в ужас, обясни кметът Костин. Няколко от тях са звънели на тел. 112, за да търсят помощ.

В понеделник Костин е написал писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов, в което го запознава със ситуацията в селото и го моли за помощ. Те са се качили на главите ни, за тях няма закон и власт, пише на министъра кметът.

Очаквам отговор и мерки срещу наглите нарушители, допълни Ваньо Костин.

Водещи новини

Още новини