Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС: Заставаме с лицата и експертизата си и сме готови да управляваме отново

Нова тв
share

Този държавен бюджет, който се предлага за 2025 г., и всички показатели, които служебният финансов министър изнесе, са резултат от управлението през последните 3 години – управление, базирано на популистки решения. Всички параметри показват, че това се дължи на липсата на финансова стабилност и на ясна политическа отговорност. Това заяви в ефира на Нова телевизия Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 246

Тя влезе в дебат с представители на „Възраждане”, „Продължаваме промяната”-„Демократична България” и „БСП – Обединена левица” на тема доходи и държавен бюджет.

„Експертният анализ на Министерството на финансите посочва: за 2025 г. се очакват 18 млрд. лв. разходи, от които 4,4 млрд. лв. са за възнаграждения, 2,4 млрд. – за издръжка, 5,4 млрд. – за пенсии. Т.е. 97% от структурата на разходите са за заплати и пенсии”, посочи тя. Според нея пътят преминава през икономически растеж. „Не може да се взимат постоянно заеми, за да се вдигат възнагражденията и пенсиите.”

Бурен дебат за икономика, бюджет и магистрали: Делян Добрев срещу Асен Василев

По думите ѝ финансовата дисциплина у нас през управлението на ГЕРБ-СДС е била на ниво. „Ние сме против увеличаването на данъците. Смятаме, че настоящите данъци са предпоставка за привличане на чуждестранни инвестиции. Доходите трябва да се увеличават само чрез икономически растеж. Ясно сме заявили каква е целта ни за управлението на страната. Отговорни сме, управлявали сме три пъти, готови сме да поемем отговорността и сега. Против сме фигурата на „независим равно отдалечен премиер. Заставаме с лицата и експертизата си и сме готови отговорно да управляваме.”

„От гласа на хората зависи дали на безвремието през последните 4 години ще бъде сложен край. Ние сме показали през годините, че знаем и можем да управляваме България в интерес на гражданите. Превели сме страната през тежки кризи, готови сме и сега да го направим. Ключови приоритети за нас са образованието, истинска съдебна и правна реформа, инфраструктурните проекти, както и финансовата стабилност и икономическия растеж на страната."

От „Възраждане” смятат, че темата за еврозоната е вредна за България.

От „Продължаваме промяната”-„Демократична България” настояват, че решението е в антикорупционни мерки и  равно отдалечен премиер. „ГЕРБ са гласували този бюджет, не може сега да го атакуват. Политическа шизофрения.”

„БСП – Обединена левица” са на мнение, че енергетиката ни е основен приоритет.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 246

Водещи новини

Още новини