Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч": Оказа се, че марката ДПС е важна, не всички припознават Алианса за права и свободи с Доган

БНТ
share

Можем да очакваме обрати до последния момент, както и възможни напрежения в изборния ден. Това каза в интервю за БНТ социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. 

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 92

Тя поясни, че е трудно да се регистрират устойчивите обществени нагласи. До момента се очаква ГЕРБ да "вдигнат трофея". Борбата за второто място се очертава между ПП-ДБ и "Възраждане".

Димитрова се опита да анализира и "голямата интрига", развила се в ДПС. "При цялата условност и трудностите да се регистрира този затворен вот, ситуацията е следната: 7,9% за Алианса за права и свободи (ДПС-Доган), 6,1% за ДПС - Ново начало (ДПС-Пеевски)", коментира социлогът.

"Алфа Рисърч" преди старта на кампанията: 7 партии влизат в следващото НС

"Ако няма голяма промяна, и двете крила ще влязат в бъдещия парламент", прогнозира тя.

Ключовото в случая, по думите на Димитрова, е в лицето на кого хората разпознават автентичното ДПС.

Чакъров на среща с доайени на ДПС: Никой не може да отнеме марката ДПС, заедно ще запазим единството на общността под ръководството на Ахмед Доган

Тя разказа, че от "Алфа Рисърч" са направили експеримент, за да разберат доколко е важна марката ДПС. Оказало се, че не всички асоциират Алианса за права и свободи с името на Ахмед Доган. Тоест, объркване за кого точно се гласува в изборния ден, изобщо не е изключено.

"Виждаме линията на нови олигарси и сенките на Държавна сигурност (ДС)", посочи още социологът. 

"Има страх и притеснения в хората да споделят какъв е вотът им, има места, в които има ясно изразен институционален натиск", каза още Димитрова. 

Според нея не е изключена екзотична изненада като "Величие" особено при ниска избирателна активност. 

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 92

Водещи новини

Още новини