Първан Симеонов: Казусът с двете ДПС-та ще обърка социологическите проучвания преди изборите

Нова нюз
share

Ако си парламентарно представена партия, би трябвало да имаш места в СИК и да имаш право и на форма на наблюдение на изборния процес. Ако нямаш такива хора, всеки, който е правил изброи, знае какво значи да нямаш хора в СИК – част от гласовете ти може да изчезнат. Част от спора е именно заради това. Втора част от спора е заради имиджа. Алтернативното ДПС – „Алтернатива за права и свободи“ – ще се позиционира ясно сред своите хора. Забавно ще е за нас, социолозите, защото това ще затрудни нашите изследвания и опитите ни за прогноза непосредствено преди изборите – някои хора ще казват ДПС, но няма да знаем какво имат предвид тези хора. Това не е никак лесна задача. Българите трябва да са подготвени, че в такава объркана ситуация нашите методи може също да се объркат. Това заяви социологът от „Галъп“ Първан Симеонов в ефира на Нова нюз.

„Няма да е вярно да кажем, че ДПС-Доган монополизира вота на българските турци. Виждаме, че има изявления в обратната посока от кметовете на Джебел, Кърджали и т.н. От друга страна, част от вота на българите мюсюлмани също не знаем в каква посока ще иде – като че ли Делян Пеевски е по-силен там. Циганският вот в България има по-различни механизми. По-добре е да се погледне кои структури на кого са. Ако погледнете изключените от ДПС къде са – къде са силните области на Пеевски, и да се сметне колко гласове е имало там. Така ще се види, че Пеевски може да разчита на много гласове. Оказва се, че Ахмед Доган явно е дал на Пеевски партията и сега иска да си я върне, но Пеевски е по-енергичен от него“, подчерта той.

Хората на Доган с нова коалиция-Румен Йончев регистрира "Алианс за права и свободи" в ЦИК

„Пеевски няма да се откаже, дори ако се окаже, че е нежелан и малък в следващия парламент. Градската мълва е, че Пеевски има влияние в партии, вкл. и ГЕРБ. Затова едва ли Борисов ще къса ризи срещу него, напротив – Борисов ще изчака месеци, години дори, за да види кой надделява в ДПС“, каза още социологът.

За „джентълменското споразумение“, предложено от лидера на ГЕРБ, той заяви: „Борисов от доста време говори много искрено. Той казва: „Няма какво друго да правим“. Той изговаря, че трябва да има обществена поръчка за управление. Случващото се с Пеевски и превключването на ДПС на други вълни, на БСП по-близко към Румен Радев, противопоставянето между Радев и Пеевски, дава малка възможност за синхронизация на много партии, само и само да се изолира Пеевски. Така Борисов може да се откъсне от подобни зависимости.“

По думите му гръцката избирателна система означава на Бойко Борисов, като не му достигат гласове, да му се даде бонус: „Не пипайте системата, не пипайте правилата на играта. Той разбира, че трябва да се направи правителство. Последният път той буквално избяга от това да направи правителство, като видя, че е сам с ДПС на върха. И аз на негово място бих се чувствал тежко. Представете си на съдиите и на ЦИК какво им е. Струва ми се, че Пеевски има надмощие там. На ДПС-Доган няма да им е лесно. Нека не се превключва някакъв „етнорежим“, ДПС да не се мобилизират през етнически послания.“

„От едната страна ще застанат Пеевски и неговите сили, от другия полюс – Радев. Ще има прегрупирания и по средата ще остане Борисов, който ще трябва да решава. Това има и външнополитически нюанс – Радев ще е изток, Пеевски ще е запад. Има деление и на партиите срещу Борисов. Това кубче на Рубик как се нарежда? Самият Борисов ще трябва да го нареди след изборите“, каза още Симеонов.

Водещи новини

Още новини