Вигенин: Познатите стари лидери няма да са водачи на листи в "БСП – Обединена левица"

бТВ
share

Напът сме да преодолеем проблемите, искаме да се фокусираме върху реалната политика. За пръв път лявото пространство се събира, за пръв път имаме шанс да се явим с обединена левица на изборите. Това заяви евродепутатът Кристиан Вигенин от БСП в ефира на бТВ.

Партията ще се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори в коалиция „БСП – Обединена левица”.

Вигенин смята, че събитията от последните 2-3 седмици демотивират част от избирателите: „След днес обаче ще имаме достатъчно време, за да върнем оптимизма, желанието за добри резултати и лявото на политическия терен. Всякакви опити на бивши лидери и членове на партията да саботират процесите просто няма да се получат. Времето за голямото ляво обединение дойде."

"Ще ни пречат и саботират, но не се плашим лесно": "БСП - обединена левица" се казва голямата лява коалиция

Той увери: „Не се връщаме към стария си образ, макар да се обединяваме със стари и познати лица от БСП. Около тези лидери, познати ни от преди време, има нови хора, които не произхождат от БСП. В листите ни ще видите много млади хора от страна на БСП и на другите партии. Познатите стари лидери няма да са водачи – ново начало, нов път.”

„Корнелия Нинова и приближените ѝ вкараха съда в партийните въпроси. Убеден съм, че съдът няма да се намеси във вътрешните дела на партията. Самата Нинова възприе поведение и действия, които доведоха до тези решения. В крайна сметка, ние сме хора от БСП много преди нейната поява. Ние избираме партията”, категоричен е Вигенин.

По думите му в проведеното през уикенда заседание на партията не е имало съмнения относно взетото решение за изключването на бившите им другари.

„Всеки от нас си е научил уроците от последните години. Когато пет-шест пъти правиш едно и също, не може да очакваш друг резултат. Нашите резултати последните 6 пъти все падат”, поясни още той.

За драмите в ДПС той заяви: „Бих се чувствал некомфортно, ако трябва да избирам между Ахмед Доган и Делян Пеевски. Те са кръвно свързани – единият даде шанс на другия, а може би е обратно. Ние сме давали оценка за изявленията на Доган, че раздава порциите, след това и за избора на Пеевски начело на ДАНС. БСП не трябва да избира между единия и другия. Избирателите им може би трябва да гледат напред, не в миналото. Показали сме в миналото – когато има добри неща за България, можем да работим с всеки. И сега можеше да не стигаме до тези избори, ако преобладаваше разбирането, че има възможност да се обединим, за да извадим временно страната от въртележката от избори.”

Той е на мнение, че „Продължаваме промяната” постоянно се фокусират върху конкретни хора: „За нас кой да е премиерът е функция на това какво искаме да постигнем. В отиващия си парламент ние бяхме много близо до формирането на мнозинство около конкретни теми, далеч от ГЕРБ и ДПС. Нека видим резултатите от изборите и ще направим най-доброто за България.”

Според него Екатерина Захариева има по-големи шансове да бъде избрана за еврокомисар. По думите му трябва да се ориентираме към ресори, които биха могли да имат реално отражение върху живота ни – енергетиката, регионалното развитие, земеделието, транспорт.

Водещи новини

Още новини