Стефан Манов: Машината пази вота на избирателя от самия него

Булфото, архив
share

На този етап няма затруднения при организацията на изборите в чужбина. Нещата вървят по рутинна пътека. Инструментът за автоматчини секции се утвърди като надежден инструмент за организация на избори. Това заяви  Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 900

По думите му броят на подадените заявления за гласуване в чужбина е незначителен. "Избирателната активност няма да бъде много висока. Хората са много изморени", каза още той. 

Според него основен проблем при изборите са протоколите.

"Преди видеонаблюдението се виждаше, че има нещо грешно. Ние имахме решението, то работеше перфектно. Машините - перфектни и чисти протоколи, защото бяха машинни. Машините е решение не само на проблема с обработката на изборните документи. Но машината пази вота на избирателя от самия него. Общественият съвет направихме анализ, на базата на изгледани видеа, установихме, че основната причина за невалидност е грешно отбелязване от страна на избирателя. Машината пази от грешка, неволна или нарочна, от страна на комисията. Надявам се да върнем хората с гласуване с машина", посочи Манов. 

Според Калин Славов от "Прорачност без граници" машините работят като принтери. "Броенето е ръчно. Повече от 10 години имаше позитивен опит. Имаше действащо законоддателно решение да се направят предизборни центрове, в които да се броят бюлетините. Това отскъсва възможността да се контролира броенето секция по секция", добави още той. 

38 288 са подадените заявления за гласуване в чужбина за народни представители, а 9 747 за евродепутати

Тихомир Безлов попита наложени ли са санкции на хората, които дописват имена в бюлетините. "При последните два избора имаше много проблеми в секциите. Въпросът е какво се случва след това. Има хора, регистрирани да правят неправомерни неща, има ли санкции? Какво се е случило с тези хора? Имаше и касирани избори, но какво се случва с хората, които го правят умишлено?", попита още той. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 900

Водещи новини

Още новини