Удължиха с месец забраната за износ на инсулин и някои антибиотици

  • 19 август 2024 11:24

  • 176
  • 0
Удължиха с месец забраната за износ на инсулин и някои антибиотици
© Pixabay

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ). 

След изискана от страна на МЗ информация от Изпълнителната агенция по лекарствата, от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и от регионалните здравни инспекции е направен анализ, който показва, че има забавяне или отказ за доставка от складовете на търговците на едро за лекарствени продукти на някои инсулини и на някои антиинфекциозни лекарствени продукти за системна употреба.

Удължава се с още месец забраната за износ на инсулин и някои антибиотици

Една от възможните причини за недостига на някои инсулини и някои антибиотици e, че те са обект на износ от територията на България към други страни в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг от тези лекарства за българския пазар, се посочва в мотивите за заповедта.

Първата заповед за забрана на износ на инсулин, аналози и някои антибиотици беше издадена в началото на ноември 2023 г., след като започнаха да постъпват сигнали от пациентски организации за липса на инсулини и антибиотици. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
176 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини