Социолог: Изключително оспорвана е битката между ГЕРБ-СДС и ИТН на финалната права

Кадър: БНТ
share

Изключително оспорвана битка между ГЕРБ-СДС и ИТН. Тече една мобилизация на ГЕРБ, включително ГЕРБ привлича хора от присъдружни партии на ГЕРБ, малки десни партии и патриотични организации. ИТН се възползва от пробива, който направи на изборите на 4 април. Той е най-разпознаваемият опонент на ГЕРБ. Битката ще се води до самия изборен ден. Това заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Има мобилизация на симпатизантите на БСП. Желанието гласът на хората да бъде оползотворен и прибавен към формации, борещи се за властта. БСП успява да привлече хората от лявата периферия. Машинният вот е рисков фактор за БСП. Почти всеки 4-ти заявява притеснения от този вот, отчитат социолозите.

Алфа Рисърч: "Има такъв народ" печели с 0.3% пред ГЕРБ

Донякъде се развенчава нагласата, че има няколко партии с твърди ядра, които при по-ниска избирателна активност печелят. Пренарежда се картината.

Друг фактор за изборите е вотът в чужбина. ДБ и ДПС най-много печелят от този вот. Той може да даде значими отклонения. Три са тънките моменти за битката за първото място: мобилизацията в деня на вота може да повлияе на резултатите от изборите, машинното гласуване и вотът от чужбина – също. Съперничеството ще продължи до финала, смята Димитрова.

Според прогнозата на „Алфа Рисърч“ сама нито една формация няма да може да сформира кабинет. Шест формации биха влезли в следващия парламент. 

Трите протестни партии заедно събират 110 мандата. Очертава се коалиция на малцинството. Политическата ситуация в страната отново ще е трудна, каза още тя.

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 7 юли 2021 г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. „Алфа Рисърч“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Водещи новини

Още новини