Китайска компания възнамерява да инвестира 10 млн. лева в завод в България

Getty Images (архив)
share

Китайската компания Pan-China Fastening Systems Co. (PCFS) планира инвестиция в завод в България. Със седалище в Шанхай дружеството е фокусирана върху валцоването на тръбни резби и притежава над 20 патента.

Планираната инвестиция от компанията е във фабрика за тръбни резби в размер на 10 млн. лв. в следващите три години за изграждането на 40 малки автоматизирани производствени линии. Тя би осигурила около 25 нови работни места.

Искаме да продаваме нашите продукти на европейския пазар и България е добро място за инвестиране в производство, посочва основателят на компанията Джим Зу.

Той е провел среща с ръководството на държавната Национална компания Индустриални зони (НКИЗ), която е представила индустриалния парк в Божурище като опция за инвестицията.

Голямо предприятие в Плевен прекратява дейността си, 1300 души остават на улицата

Основите на компанията датират от 1989 г. и са положени от Джим Зу, инженер по професия и образование. Визията на Зу е да донесе напредък във водопроводната индустрия. Компанията започва с производството на галванизирани стоманени и черни стоманени тръби.

Китайското производство в Европа

Китайски компании все по-усилено започват да обмислят отварянето на заводи в Европа, което да скъси доставките им към европейските им клиенти. Това е особено изразено при китайските автомобилни компании, но не само. Китайската Shanghai Unison Aluminium Products Co. например инвестира около 70 млн. лв. в завод за производство на авточасти в Тракия икономическа зона край Пловдив.

Китайският лидер при автомобилите BYD пък е най-яркият пример за компания, която си проправя път към западните пазари и Европа. Компанията планира завод в Унгария, а вече и такъв в Турция, която става все по-голям конкурент на България за привличане на чуждестранни инвестиции, отбелязва Economic.bg.

Битката на титаните: Китайска компания е напът да детронира Tesla на световния пазар

Водещи новини

Още новини