България е на второ място в ЕС по кохезионни инвестиции от Европейския инвестиционен фонд през 2023 г.

  • 15 юли 2024 14:03

  • 169
  • 1
България е на второ място в ЕС по кохезионни инвестиции от Европейския инвестиционен фонд през 2023 г.
© Novini.bg/ Canva

Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която включва и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), е отделила 36,2 милиарда евро през 2023 г. за проекти в по-бедните райони на ЕС, известни като кохезионни региони. Това разкрива доклад на ЕИБ, получен днес в редакцията на БТА.

Сумата представлява почти половината (47 на сто) от заемите и инвестициите на Групата на ЕИБ в ЕС през миналата година. Само заемите на ЕИБ за кохезионни региони през 2023 г. възлизат на 29,8 милиарда евро, или 45,1 на сто от общите ангажименти за финансиране на ЕС, надхвърляйки целта от 42 на сто, поставена от банката.

България е на второ място в ЕС по брой проверки на ОЛАФ за миналата година, сочи доклад на службата

България е на второ място по кохезионни инвестиции на ЕИФ през миналата година със 782 милиона евро. Пред нас сред страните от ЕС е единствено Румъния с 2,092 млрд. евро инвестиции от ЕИФ.

През 2023 г. страната ни е на девето място сред страните от ЕС по общи кохезионни инвестиции от Групата на ЕИБ – с над 1 милиарда евро, показват още данните на люксембургската кредитна институция.  

България се е възползвала от инвестициите основно за подобряване на съхранението на селскостопанска продукция и обучението на кадри в областта на информационните технологии, отчитат експертите на ЕИБ.

Българските пристанища стават все по-важни пунктове за доставка на храни от Украйна за останалия свят, се посочва още в доклада. Трудностите във връзка с пристанищната инфраструктура водят до допълнителни въглеродни емисии и разходи за превозвачите, транспортните оператори, бизнеса и в крайна сметка за потребителите. Ето защо една от водещите компании за търговия и преработка на зърно в България - "Билдком Груп" изгражда голям нов пристанищен терминал на брега на Черно море във Варна. Справянето с липсата на инфраструктура в българските пристанища стана още по-неотложно, когато Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Румънското пристанище Констанца беше претоварено от увеличаването на доставките на украинско зърно, но товарът не можеше да бъде прехвърлен към Варна, тъй като портът не беше оборудван да се справи с допълнителните кораби и товари.

Заемът от 50 милиона евро от ЕИБ ще помогне за модернизирането на варненското пристанище, ще подпомогне продоволствената сигурност, ще насърчи по-екологичния морски транспорт и ще стимулира икономическия растеж в региона чрез подобряване на достъпа до експортния пазар за местните земеделски производители. Заемът е подкрепен от програмата "ИнвестИЮ" (InvestEU). Новият терминал ще позволи някои операции по обработка да бъдат прехвърлени от сегашното местоположение - близо до центъра на града, към по-отдалечено Белославското езеро, близо до Варна. Той също така ще помогне за отваряне на пътя за повече и по-големи плавателни съдове чрез увеличаването на дълбочината на кейовете до 13,5 метра. Ще позволи и внедряването на модерна система за съхранение и транспорт на зърно, както и ново оборудване за обработка, нов железопътен и автомобилен достъп, мрежи за комунални услуги, технически и административни сгради. Разширяването на пристанището в крайна сметка ще намали автомобилния транспорт, пренасочвайки товарите към морски транспорт с по-малко въглеродни емисии. В същото време товарите, преминаващи през центъра на Варна, ще бъдат значително намалени, тъй като новата пристанищна инфраструктура ще бъде преместена във вътрешността на Варненското езеро, далеч от населени места. Това ще бъде от полза за жителите на града по отношение на шума и замърсяването на въздуха, обясняват от ЕИБ.

В рамките на пилотния проект за гарантиране на придобиване на умения и образование, ЕИФ например е предоставил директна финансова гаранция по заем, получен от Академия "Телерик", образователна институция, предоставяща обучение в областта на информационните технологии в София, специализирана в софтуерно инженерство и кодиране. Гаранцията по заема от ЕИФ е позволилa на академия "Телерик" да разшири предлагането си и да предостави обучение на по-широка аудитория, изтъкват от банката.

През 2023 г. Групата на ЕИБ е превишила целите си за кохезионно финансиране в ЕС, подкрепяйки проекти за смекчаване на регионалните неравенства. Третият годишен доклад за "Дейностите на групата на ЕИБ в регионите на сближаване на ЕС" подчертава още как целенасочената подкрепа отключва регионалния потенциал и има пряко въздействие върху подобряването на живота на хората. Той също така обръща внимание на това, че регионалното сближаване в ЕС изисква повече социални инвестиции и свързаност.

Кохезионното кредитиране на ЕИБ през 2023 г. е достигнало най-високото си ниво в 65-годишната история на банката, със забележимо увеличение на финансирането за малки и средни предприятия и компании със средна капитализация. Подкрепата за действията в областта на климата и устойчивостта на околната среда е достигнала 60 на сто от общите задължения в кохезионните региони. Първите пет страни бенефициенти миналата година са били Франция, Испания, Полша, Италия и Гърция.

"Социалното и териториалното сближаване е в основата на мисията на групата на ЕИБ и сред основните ни стратегически приоритети", каза президентът на групата на ЕИБ Надя Калвиньо. "Въпреки че талантът е еднакво разпространен, възможностите не са и – в подкрепа на политиките на ЕС – ние помагаме да доведем възможностите там, където е този талант. Всяко място, всеки регион има значение", добави тя.

Очаква се операциите, подписани от ЕИБ през 2023 г., да позволят повече от 5 милиона души в ЕС да имат достъп до подобрени здравни услуги, снабдяване на повече от 6 милиона домакинства с електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, активиране на повече от 6 милиона нови абонати на 5Джи (5G ) услуги, значително пряко и непряко създаване на работни места.

"Групата на ЕИБ изпълнява ангажиментите си и отделя значителни ресурси за кохезия. В допълнение към финансирането две трети от нашите консултантски услуги са насочени към кохезионните региони, като предоставят цялостна подкрепа, съобразена с нуждите на публичните органи, финансовите институции и организаторите на проекти", каза вицепрезидентът на ЕИБ Кириакос Какурис. "Политиката на кохезия е най-видимото лице на солидарността на ЕС и е важна както винаги за ускоряване на зеления и цифров преход", допълни той.

Средствата по ПВУ: Асен Василев пое отговорност да изчистят лобистките текстове от Закона за личния фалит

Ангажиментите на ЕИФ за кредитни гаранции, инвестиции в рисков капитал и частен капитал за кохезионните региони през 2023 г. възлизат на 6,8 милиарда евро, което представлява 49 на сто от общите ангажименти на ЕИФ в ЕС. Първите пет страни бенефициенти са РумънияБългария, Полша, Франция и Италия.

"Осигуряването на конкурентоспособност и сближаване в целия ЕС е от основно значение за едно приобщаващо бъдеще, но също така и за по-силен ЕС на глобалната сцена", каза главният изпълнителен директор на ЕИФ Марют Фалкстед. "През 2023 г. ние предоставихме широка подкрепа на малки предприятия, разположени в много развиващи се региони на Европа, като до голяма степен надхвърли нашите цели, а също така направи важен принос и за изграждането на местни финансови екосистеми".

Новата публикация подчертава също ключови елементи на регионалните различия, потвърждавайки тенденциите, очертани в 9-тия Кохезионен доклад на ЕК, и предлага как целенасочените социални инвестиции и свързаността могат да допринесат за преодоляването на тези различия. Намаляването на бариерите пред сближаването ще изисква първоначално инжектиране на значителни инвестиции при недостиг на финансиране. Инвестициите в по-добри умения и образование, жилища на достъпни цени, свързаност и достъп до услуги ще помогнат за преодоляване на разделението между кохезионните и некохезионните региони в ЕС, ще подобрят благосъстоянието на обществото като цяло и ще подкрепят устойчивия растеж, смятат експертите на ЕИБ.

Като цяло ЕС категоризира регионите в три групи въз основа на нивата на икономическо развитие: по-слабо развити, в преход и по-развити. Заемите от ЕИБ за по-слабо развитите региони възлизат на 17,2 милиарда евро – 26 на сто от общата сума за ЕС и над ключовата цел за изпълнение от 21 на сто, поставена от банката.

Всички държави от ЕС (с изключение на Люксембург) имат кохезионни региони – включително в преход – и целенасочените инвестиции в тези области са от ключово значение за отключването на техния потенциал. Въпреки че е постигнат значителен напредък в сближаването с ЕС на национално ниво, регионалните резултати в рамките на държавите остават неравномерни. Подкрепата за политиката на сближаване е сред осемте най-важни приоритета на Групата на ЕИБ според Стратегическата пътна карта за периода 2024-2027 г., която беше приета единодушно от акционерите на финансовия клон на ЕС през юни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
169 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.15 | 16:37

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини