Министър Николов: Стимулираме инвестиции във високотехнологични производства

  • 13 юни 2024 14:33

  • 224
  • 2
Министър Николов: Стимулираме инвестиции във високотехнологични производства
© Булфото (архив)

Сред водещите ни приоритети са запазването на икономическата и финансовата стабилност в страната и продължаване на дейностите по присъединяване на България към Шенген, Еврозоната и ОИСР.

Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко НиколовПетко НиколовПетко Николов е назначен за министър на икономиката и индустрията в служебния кабинет с по време на Осмата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с посланици, която се провежда под патронажа на Министерството на външните работи и в партньорство с представители на дипломатическия корпус у нас.

„Ковид пандемията и военните конфликти показаха на Европа, че икономическата сигурност не е даденост, че трябва да бъдем обединени, за да можем да гарантираме устойчивото икономическо развитие на държавите“, посочи той в изказването си пред форума.

Министър Николов подчерта, че инфраструктурната свързаност, енергийният сектор, дигитализацията и ИТ секторът са ключови за развитието на цяла Европа, а инвестициите в инфраструктурата, в зелената свързаност и в индустриалните зони са ключови за региона. „През последното десетилетие страната ни се развива с динамични темпове и представлява важна част от цялостната бизнес екосистема в рамките на Европейския съюз“, каза икономическият министър. Той бе категоричен, че развитието на икономиката ни е тясно обвързано с основните хоризонтални приоритети на Европейския съюз за ускорена цифровизация и интегриране на моделите на кръговата икономика. „България неотклонно следва тенденция на дигитализация на бизнес процесите и демонстрира напредък в много отношения“, добави министърът на икономиката. 

Министър Николов обсъди задълбочаване на икономическите отношения с виетнамския си колега

„Политиката ни е насочена към стимулиране на инвестициите във високотехнологични производства, пазарното внедряване на иновациите и въвеждане на нови технологии, както в производствените процеси, така и в създаването на нови продукти и услуги, за изграждане на конкурентоспособна, ресурсно-ефективна нисковъглеродна индустрия“, изтъкна още икономическият министър. Той увери, че се работи активно за създаване на благоприятна институционална среда за работа на бизнеса, включително чрез създаване на индустриална екосистема от индустриални паркове в цялата страна, чрез изграждане на поготвени индустриални терени и създаване на условия за развитие на научноизследователска и развойна дейност.

Д-р Николов бе категоричен, че каквито и цели да си поставяме в икономически или технологичен аспект, няма как да ги постигнем без да развиваме и човешкия потенциал. „Развитието на кадрите е дългосрочно решение и основните предизвикателства пред бизнеса са свързани именно с това“, добави той.

Икономическият министър подчерта още, че особено внимание се отделя както на регионалното измерение за равномерно развитие на всички региони на страната, така и на секторното измерение за привличане на инвестиции в дейности с висока добавена стойност. По думите му Европа разполага с всички предпоставки да стане един от лидерите във високотехнологичните сектори, а България и секторите мехатроника, електроника и микроелектроника могат да имат важна роля в този процес.

Николов увери, че компаниите, независимо дали са български или чуждестранни, могат да разчитат на институционална подкрепа от страна на Министерството на икономиката и индустрията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
224 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ТЪПИ СКО ТОВЕ ПРИ

2024.06.13 | 21:51

2
ПАЗАРА НА ТУРЦИЯ БЯХТЕ РАТАИ И ОВЧАРИ КАТО СЕГА ЗА ЛАЙ НА НЕ СТЕ КАДЪРНИ
БЛА БЛА БЛА ГОВ НА

2024.06.13 | 21:47

1
ИНВЕСТИТОРИТЕ ПЛАЩАТ 10% ДАНЪК И ТОЛКОВА ЗА ГЯУ РСКИТЕ ПУМЯРИ

Добави коментар

Водещи новини