Ганев, ИПИ: Икономическият растеж на България продължава

БНТ
share

Ние сме все още в един дългосрочен тренд на развитие. Хората искат по-високи доходи и повече възможности. Този тренд не се е пречупил – вървим нагоре. Разказите на политиците в последните дни е резултат от натрупване на мнения, които се опитват да обяснят нагледно един парадокс – че сме в политическа криза от три години. Въпреки това икономическият растеж продължава. Това заяви Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

"Стабилните пари, стабилните държавни финанси, ниските данъци и единният европейски пазар – ако приемем, че морето е бурно, като че ли сме хвърлили достатъчно икономически котви, които ни помагат да растем въпреки всички проблеми. Ако дадем крачка назад – защото виждаме политици и коментари, които говорят за икономиката на база преживяното последните три дни – извървян е дълъг път, можем ли да влезем в още едно десетилетие, в което да продължим същия път?", попита той.

"В момента икономиката дърпа политиците напред. Има ли риск сега да направим нещо, което да обърне тренда? Това е въпросът. Рискът може да дойде, ако продължаваме да се лутаме в тази безпътица. Това неизбежно би довело до гласове за по-дълбока промяна", каза още Ганев.

Пеканов: Ще вземем само половината от второто плащане по ПВУ

Относно плащанията по ПВУ, той заяви: „Виждаме, че растежът се случва и без траншовете по ПВУ. Този план бе направен така, че тези трансфери имат по-голямо значение за инвестициите на държавата, отколкото за частната икономика.”

По повод обсъжданата тема за актуализация на държавния бюджет, икономистът е категоричен: "Не виждам смисъл от това, особено ако няма редовно правителство."

Водещи новини

Още новини