Ангелов, икономист: Заплатите обърнаха демографската катастрофа

  • 13 юни 2024 11:00

  • 783
  • 2
Ангелов, икономист: Заплатите обърнаха демографската катастрофа
© Novini.bg/ Canva

Как България се бори с демографската криза коментира Георги Ангелов, старши икономист, “Отворено общество” в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS

 „Много добре си спомняме как преди 20-30 години в България икономическата разруха и ниските заплати доведоха до спад на раждаемостта и ръст на миграцията”, каза Ангелов.

Евгений Кънев: Това ще бъде Народното събрание с най-малка легитимност от целия преход

„Сега заплатите започнаха да растат с по-добри темпове, дори задминаха инфлацията”, добави той. По думите му през последното тримесечие се случва „наваксване на последните две години”.

Според Ангелов други фактори също оказват влияние.

„Социалната инфраструктура не е подобрена, но дефицитът на кадри също ще накара бизнеса да вдигне заплатите”, отбеляза икономистът.

„Тази година се очаква реално повишаване на покупателната способност, което също ще помогне и на демографията”, каза още той.

„За да има деца, трябва да има ясли, детски градини и педиатри”, заяви Ангелов. Той също отбеляза, че политическата стабилност е ключова за обръщането на негативната демографската тенденция.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
783 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.13 | 13:37

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.13 | 11:05

1
жоро ангелов е такъв идиот...

Добави коментар

Водещи новини