Д-р Илиян Костов, директор на дирекция „Политики по агрохранителната верига” в МЗХ, заяви в ефира на „Здравей, България", че цените не би трябвало да се вдигнат, след като сиренето и киселото ни мляко вече се водят защитени продукти.
„Първо бих искал да кажа, че България, като странна членка на ЕС, има разработена политика по насърчаване производството на традиционни продукти. При защитените географски указания суровината може да не е с произход държавата членка, тоест България. Докато при защитените наименувания за произход, което ние имаме в момента за българското кисело мляко и за българското бяло-саламурено сирене, суровината е само с български произход”, уточни д-р Костов.
По думите му има няколко ползи от тази промяна.
„Първо, че получаваме пълна правна закрила на защитеното наименование за произход. И, че то трябва да се прави на територията на България. Тези защитени наименувания ще бъдат включени вече в търговските споразумения на Европейския съюз с трети държави. По отношение на консуматорите, ползата е, че те ще получат един стандартизиран продукт с еднакво качество. По отношение на производителите е ясно, че това ще потенцира не само развитието на бизнеса, но и развитието на туризма в България”, уточни той.