Риск от рак на дебелото черво: Не купувайте киселото мляко, ако прочетете това на етикета

  • 11 септември 2024 14:46

  • 5256
  • 1
Риск от рак на дебелото черво: Не купувайте киселото мляко, ако прочетете това на етикета
© pixabay

Гръцките кисели млека, дресинги за салати и бонбони могат да повлияят отрицателно на микробиома на червата, увеличавайки риска от рак на дебелото черво. Това каза пред Daily Mail д-р Мария Абреу, гастроентеролог от университета в Маями.

Лекарят обясни, че емулгаторите са често срещана хранителна добавка в съвременните хранителни продукти. Това са съставки, които помагат за стабилизирането на смесите и предотвратяват отделянето на съставки, които обикновено не се смесват добре, като масло и вода.

Емулгаторите се използват за създаване на привлекателна текстура и външен вид в храни като нискомаслени кисели млека, леки дресинги за салати, майонеза и фъстъчено масло. Обичайните емулгатори включват соев лецитин, сукралоза, ксантанова гума, карагенан, малтодекстрин и полисорбат.

Според Абреу някои производители също използват емулгатори в производството на зърнени храни, извара, кисели краставички, млечни алтернативи, веган месо и дъвки, пише zdrave.to.

Някои проучвания показват, че излагането на карагенан, ксантанова гума и малтодекстрин е свързано с чревен микробен дисбаланс, възпаление на храносмилателната система, развитие на язви и потенциален растеж на ракови тумори в дебелото черво при хора и животни.

Учени създадоха гел на растителна основа за облекчаване на хранителни алергии

Гастроентерологът отбеляза, че много емулгатори могат да помогнат за намаляване на броя на полезните бактерии, обитаващи червата, и да увеличат броя на „вредните“. Промените в микробиома на червата играят важна роля в развитието и прогресията на рака.

 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
5256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.11 | 17:02

1
Всичко гръцко е вредно!

Добави коментар

Водещи новини