Нов данък върху говеждото месо и млечните продукти, обмислят в Дания

  • 20 февруари 2023 17:28

  • 658
  • 1
Нов данък върху говеждото месо и млечните продукти, обмислят в Дания
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Дания трябва да се стреми да намали производството на говеждо и млечни продукти, като налага данък върху емисиите от отглеждането в размер на 750 датски корони (197 лева) за тон, за да постигне амбициозните си климатични цели, съобщава БТА, позовавайки се на независимия съветник на правителството.

Такъв данък ще увеличи стимула за фермерите да преминат към зърнени култури и производство на свинско месо, които отделят по-малко парникови газове, отколкото едрия рогат добитък, според доклад на Датския съвет за климата, който предоставя препоръки на правителството.

Новото правителство заяви през декември, че вижда данък върху емисиите от земеделието като решаващ за постигането на обвързваща цел за намаляване на емисиите на въглероден диоксид със 70 процента от нивата от 1990 г.

Дания дава първите си лицензи на проекти за улавяне и съхранение на въглерод в Северно море

Емисиите от оригването на кравите са основен компонент на селскостопанския метан. Ако не се въвеждат нови политики, се очаква земеделието в Дания да представлява около 40 процента от емисиите през 2030 г., се казва в съвета. В момента секторът представлява 28 на сто от емисиите, според датската статистика.

Данъкът върху въглеродния отпечатък от 750 корони на тон би бил подобен на нивото за други индустрии, които бяха договорени от Парламента през юни миналата година, въпреки че земеделска лоби група предупреди, че това ще доведе до вълна от фалити сред фермерите.

Такъв данък би "преместил работни места в чужбина и ще попречи на Дания да разработва решенията, които наистина могат да направят промяна в климата", посочи Нилс Питър Норинг, ръководител по климата в датския съвет за земеделие и храни.

Индустрията трябва да разгледа алтернативни решения като добавки за хранене на добитъка, които биха могли да намалят количеството метан, освободен от кравите с 25-30 процента, допълни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
658 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.20 | 21:45

1
Ясно ще облагат пръднята на говедата с данък, аман вече от демокрацията им измислена, накрая комунизма ша се окаже по демократичен май.

Добави коментар

Водещи новини