Бедност: 75% от българите трудно свързват „двата края“

Novini.bg/ Canva
share

Над 75% от българите изпитват затруднения в покриването на ежедневните си разходи. Това показват резултатите от анкета на Националния статистически институт /НСИ/.

С известни затруднения са 38.5% от анкетираните, 28.3% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10.8% - като много трудно. В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на хората, които се справят много трудно, а се увеличават тези, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

 НСИ

Проучването на НСИ има за цел осъществяване на тримесечен мониторинг на промените в условията на живот на домакинствата в резултат на пандемията COVID-19. Анкетирани са 5 719 души на възраст 16 и повече навършени години от 3 053 домакинства. 

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.1% от анкетираните, а едва 4.3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на хората без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0.9 процентни пункта спрямо второ тримесечие и с 0.7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.  

Делът на домакинствата с непроменени доходи продължава да е висок. 

НСИ

През третото тримесечие на годината, за 67.3% от хората доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите са посочили 27.9% от анкетираните.

Основните причини за увеличение на доходите и през трите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите. 

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4.8% от анкетираните, което е по-малко от предходните тримесечия.

Пазарът достигна точката на насищане, цените на храните спират да се покачват

През третото тримесечие на 2022 г. НСИ продължи провеждането на допълнителна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети по проект „Доходи и условия на живот (ILC) - Статистическа инфраструктура по IESS - SILC 2022, модул - Събиране на годишни данни за 2021 и 2022“ съгласно споразумение за субсидия с Европейската комисия 101052273 - 2021-BG-ILC-SILC. Проучването има за цел осъществяване на тримесечен мониторинг на промените в условията на живот на домакинствата в резултат на пандемията COVID-19. Анкетирани бяха 5 719 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3 053 домакинства. 

Водещи новини

Още новини