Плевнелиев: България може да бъде световен играч в IT сферата

Булфото
share

България може да бъде регионален лидер и световен играч на сцената на информационните и комуникационни технологии.

Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на високотехнологичен център за управление на критични ситуации на "Хюлет Пакърд".

"Рецептата за икономически успех на България се базира на традиционни за България индустрии като земеделие и туризъм, само заедно с индустрии с висока добавена стойност и индустрии на бъдещето. Такава е индустрията на комуникационните технологии", добави държавният глава.

Според него иновациите на световно ниво могат да се внедряват много бързо у нас. "България може да създава високоплатени работни места и да изгражда перспектива за младите и добре образовани хора. Доказателствата са тук – 4000 работни места, създадени напук на кризата. Глобален център за дистанционно обслужване на най-големите световни компании, българи, които говорят 15 езика и казват на милиони клиенти по планетата как да поддържат своите операции, команден център за дистанционно управление на критични процеси, който е уникален в света”, посочи президентът.

Плевнелиев благодари на компаниите, които подкрепят стратегическите инвестиции в страната. "За мен е много впечатляващо, че над 500 високообразовани български специалисти се върнаха обратно и намериха своята перспектива в България, отбеляза президентът.
Като президент се гордея с подобни инвестиции, ще ги подкрепям денонощно", каза още Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини