Проверяват новите еврокомисари за конфликт на интереси

  • 03 октомври 2024 10:56

  • 193
  • 1
Проверяват новите еврокомисари за конфликт на интереси
© Getty Images

Проверяват предложените за нови еврокомисари за конфликт на интереси. Това съобщават от Европейския парламент (ЕП).

Проверката ще бъде извършена от Комисия по правни въпроси към ЕП и следва да завърши до 18 октомври.

ЕП уточнява, че това се прави на закрити заседания, а резултатите ще бъдат оповестени, когато всички кандидати бъдат проверени.

Заявленията на кандидатите за техните интереси ще бъдат публикувани след края на проверката и преди началото на изслушванията в ресорните парламентарни комисии.

Уточнява се също така, че кандидатите трябва да посочат дали са в конфликт на интереси спрямо бъдещите си задължения в Европейската комисия.

ЕП реши също така изслушванията на кандидатите да се състоят между 4 и 12 ноември. Конкретната дата за всеки един бъдещ еврокомисар ще бъде определена на следващо заседание на Председателския съвет на ЕП.

Изслушват кандидатите за еврокомисари между 4 и 12 ноември

Евродепутатите ще задават въпроси, ще оценяват и проверяват познанията по определени въпроси на всеки кандидат, а след това ще гласуват, обясни председателят на ЕП Роберта Мецола в социалната платформа Х (Туитър). „Това е европейската демокрация“, обобщи тя.

Ако някой от кандидатите не събере необходимите гласове, може да получи допълнителни писмени въпроси. Ако и тогава ЕП не е удовлетворен, е възможно да бъде поискано държавата, излъчила кандидата, да предложи ново име.

След приключване на изслушванията новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще представи списъка с комисарите и тяхната работна програма на пленарно заседание на ЕП.

Евродепутатите ще гласуват предложения състав, за чието утвърждаване е необходимо мнозинство от подадените гласове.

След като бъде избран съставят на новата ЕК, еврокомисарите се назначават официално от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство.

Очаква се цялата процедура да приключи в края на ноември, а ЕК да заработи на 1 декември 2024 г.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
193 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.03 | 11:29

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини