Грузия прие закона, ограничаващ ЛГБТ общността

  • 03 октомври 2024 11:51

  • 202
  • 3
Грузия прие закона, ограничаващ ЛГБТ общността
© pixabay

Грузия прие законопроекта за "семейните ценности", ограничаващ правата на ЛГБТ общността, съобщава "Ройтерс".

Председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили обяви във Фейсбук, че го е подписал.

Този ход идва само седмици преди парламентарните избори в страната с висок залог.

Депутатите от управляващата партия "Грузинска мечта" миналия месец одобриха законопроекта, който не позволява смяната на пола и може да забрани парадните шествия и показването на флага с ЛГБТ дъгата. Партията твърди, че законът е необходим, за да защити православната християнска църква в Грузия от външни лица.

ЕС замразява процеса по присъединяването на Грузия

Президентката Саломе Зурабишвили - критик на управляващата партия, отказа да подпише законопроекта. "Грузинска мечта" и нейните съюзници в парламента обаче имаха достатъчно места, за да преодолеят нейната опозиция.

Грузински ЛГБТ активисти посочват, че законът е опит на "Грузинска мечта" да увеличи подкрепата си сред консервативните избиратели преди изборите на 26 октомври, на които партията се стреми към безпрецедентен четвърти мандат на власт.

Някои западни страни разкритикуваха законопроекта, представяйки го като част от това, което според тях е завой към авторитаризъм и привеждане в съответствие с Русия, въпреки че страната основно клонеше към Запада след разпадането на Съветския съюз.

Проучванията на общественото мнение показват, че "Грузинска мечта" остава най-популярната партия в страната срещу разделена опозиция, въпреки че е загубила позиции от 2020 г. насам, когато спечели почти 50% от гласовете и мнозинство в парламента.

Управляващата партия, основана от най-богатия човек в страната, прие и закон, изискващ групи, които получават финансиране от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти, което според нейните противници е модел на законодателството, използвано за криминализиране на несъгласието в Русия.

В продължение на десетилетия отношенията с Москва засенчваха политиката в Грузия, която беше кандидат за членство в НАТО и ЕС.

Москва подкрепя сепаратистите в два етнически региона, които се отцепиха от управлението на Тбилиси във войни през 90-те години на миналия век, а руските сили победиха Грузия в кратка война през 2008 г. "Грузинска мечта" твърди, че нейните опоненти ще върнат войната и уверява, че ще преследва повече стабилни отношения с Русия.

Последвайте канала на

Калина Христова
202 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.10.03 | 13:48

3
Браво! Имат топки!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.03 | 11:58

1
Никога повече американско робство в България!
СМЪРТ ЗА ОКУПАТОРА САЩ!

2024.10.03 | 11:59

2
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини