Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" е спекулация и престъпление (обновена)

булфото
share

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че взетото решение за АЕЦ "Белене" е правилно. Това обяви самият той в "Седмицата" на Дарик.

Според него идеята за референдум по темата е сложна процедура, която нямало как да се реализира, защото не можело само да попиташ хората дали са "за", или "против". "Няма смисъл нещо, започнало преди 33 г. и глътнало милиарди, да продължаваме да го тупкаме. Това го знаят и двете страни", подчерта Борисов.

"През 2006-2007 г. Сергей Станишев не са подписали истински договор, а Георги Първанов, като беше президент, всеки ден се изказваше срещу ГЕРБ, а от 2006 г. до 2009 г. мълчеше, че проектът за АЕЦ "Белене" се проваля. Това нещо е било погребано преди нас, ние само трябва да му сложим кръста. Целият проект е спекулация, това е най-малката дума, това е престъпление. Който говори за цифри сега, значи спекулира, защото говорим за разлики от милиони, дори от милиарди", заяви министър-председателят.

На въпрос какво са поискали руснаците от нас срещу намаляване на цената на газа с 11%, Бойко Борисов заяви, че са поискали честни и открити отношения, каквито, по думите му, ние имаме с тях."Така е изгодно и ние го правим това. "Южен поток" е изцяло изгоден за България", подчерта премиерът. "За да можем и ние като влезем в еврозоната, когато трябва и ние да помагаме, трябва да имаме печеливша икономика и индустрия, а тя се прави с евтин газ. Нито един фактор от Брюксел не ми е казал нищо за "Южен поток", никой една дума не ми е казал, а за "Белене" стотици пъти сме говорили".

Водещи новини

Още новини