Бойко Борисов: Хората зад проекта АЕЦ "Белене" ще бъдат дадени на прокурор

  • 30 март 2012 21:01

  • 10911
  • 99
Бойко Борисов: Хората зад проекта АЕЦ "Белене" ще бъдат дадени на прокурор
©

33 години от старта на строежа на АЕЦ „Белене“ в момента там има само един гьол. Това заяви в предаването Панорама по БНТ премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Има една дупка и много похарчени пари, затова рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинения. Най-важното при подобни проекти са публичните и прозрачни конкурси, но още тогава са направени най-големите трикове, убеден е премиерът.

Най-големите нарушения са, че при вече изградена до покрив централа с платено оборудване, се взема решение да бъде продължено строителството. Тогава няма конкурси нито за технология, нито за строители, мотивира се Борисов. Решава се обаче, че има по-модерна технология. Вместо да се направи нов конкурс, те решават да вземат огромен кредит от половин милиард, разрушават това, което е направено и започват нещо ново, каза Борисов.

БСП не са искали да строят АЕЦ „Белене“, убеден е премиерът и като доказателство за думите си припомни, че още през 2006 г е сключен договора за строителството на централата. Двете страни тогава си дават една година за подписване на истинския договор с цена и ескалация. Ако БСП са искали да строят централата, 2007 г. при заложени средства в бюджета на Русия от 3 млрд евро,  към 2009г щяха да са вдигнали 15-20 м., убеден е Борисов.

Средствата посочени като цена на АЕЦ „Белене“ от 6,3 млрд евро не са били в бюджета. Трябвало е да вземем заем за това, а 10 % лихва са 600 млн. евро на година, изчисли Борисов. За седем години цената ще достигне още 9 млрд лв, допълнително трябва да се предвиди 1 млрд за електропреносната система, тъй като тям няма опъната една жица, добави премиерът. Така общата сума трябваше да набъбне на повече от 20 млрд евро, категоричен е Борисов. Не казах стоп на проекта през 2009 г. тъй като мислех, че можем да направим диверсификацията, обясни той.

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г разясни предложението реактора предвиден за Белене да бъде изграден като седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с мотива, че там е изградена цялата необходима инфраструктура, има електропреносна мрежа и площадка за ядрените отпадъци. Пети и шести реактор са жизненоважни за българската икономика, седмият реактор е изключително важен след 20 г., когато животът на пети и шести тръгва да изтича, изчисли Борисов.

Този, който направи АЕЦ „Белене“ ще заличи България завинаги, защото ако се случи трагедия подобна на Фукушима страната ще плаща всички финансови претенции, предявени от страните в ЕС. Така той отговори на призивите следващите правителства да рестартират проекта.

По отношение на газовите договори Борисов каза, че „Южен поток“ и „Набуко“ са стратегически проекти за България. "Зариваме една тръба под земята и всяка година ще вземаме такса", посочи премиерът. Русия печели по 1,2 млрд годишно от търговията с газ, разкри Борисов.

Във връзка с бъдещия проект на газова централа в Белене той каза, че ще бъде хубаво да се изгради голяма мощност в района, тъй като ще помогне за преодоляване на безработицата. По изчисления тази централа днес е скъпа, призна Борисов, но уточни, че страната предлага само терен. Който иска да дойде да я построи, но без участие на държавата, уточни Борисов. Ако се намери инвеститор, това няма да означава, че ще изкупуваме електроенергия произведена от тази централа, добави премиерът.

По-големият проблем според Борисов е наличието на 770 000 панелни жилища, които не са санирани. Те ще станат в един момент опасни и трябва да бъдат съборени. Ако се реновират разходите ще паднат с 30%, изчисли премиерът.

Последвайте канала на

Novini.bg
10911 99

Свързани новини

Коментари 99

Добави коментар
Gerbarastic Calamity

2012.04.07 | 20:12

99
Не знам какво ви се струва на вас, но на мен ми изглежда, че боко - тъпата геурбарастка тиква от няколко дена гледа като наакан! А самият факт, че отиде да търси втечнен газ от Наакашвили!!!, който яде вратовръзки, е повече от показателен за тоталната фрустрация в която е нагазил бедният, но и алчничък Боко! Втечнен газ, дами и господа, ще видим от грузински терминали точно толкова, колкота ако си видим лявото ухо без огледало - ВСИЧКО ОСТАНОАЛО СА МЕДИЙНИ МИЯЗМИ! А и така добре диверсифицираният ядрен реактор от Белене в Козлодуй НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ГО ГЛЕДАМЕ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН и то откъмм Турция!!! ДОЛУ МРЪСНАТА ГЕРБАРАСТКА ГМЕЖ! ВЕДНАГА!
ГЕРБЕРСКИ КРАДЦИ !

2012.04.07 | 20:12

98
115, ББ ограби всички, ако ти си се обогатил от неговия режим, значи си някъде клекнал с изплезен език под задните му части ! Герб ограби фискалния резерв, сребърния фонд а насреща построи 19км. магистрала. Всяка стъпка им е гаф. Няма други такива жалки обирджии ! И разбира се, че са комунисти, кого заблуждавате ?! Не може някой, който не е комунист да е бил охрана на Бай Тошо ! Съвсем за слабоумни ни вземате от гербарския пиар, ей !!! Анти комунисти били герберите, нищо подобно! Политически проститутки сте, точно като СДС, дето заграбиха парите от приватизацията. Посочете поне един, с досие от ДС, дето да е бил малтетиран по време на стария режим и е бил дисидент !!! Няма такъв при вас, кого лъжете бе герберчета ! Ваща мама лилавочервена милиционерска !

2012.04.07 | 11:01

97
ББ лиши БСП от свежи "ядрени" руски парички и сега всички "позитанчета" прегракнаха от крясъци по негов адрес.
Даниела

2012.04.02 | 13:54

88
Малоумни гербери, долу ГЕРБ!!! Фискалния резерв към 29.02.2012 г. е 3 милиарда и 800 хил.!!!Всеки следващ месец намалява и докога???!!! Разкрайте се, некадърници!!!!
тъпата даниела

2012.04.06 | 10:39

96
охооооооо...тъпото пак се е обадило;-)
Martin Kamburov

2012.04.05 | 23:47

95
Bate vi Booko dobre ni opravi :D :D Taka ni opravi che shte berem dusha pone oshte 4 godini v bezrabotica i moje bi shte stanem nai bednata strana vuv Evropa. Nqma takuv falit na firmi i spad na ikonomikata ni prez cqloto ni sushtestvuvane. Sram me e che imam poznati koito go blagotvorqt i mu se vuzhishtavat. Tova lice moje bi e nai golqmata mutra na Balkanskiq poluostrov .
Моника

2012.04.05 | 23:47

94
На 99.Несамо на едно магаре казват Марко.Господине,аз не съм нито Йсифова,нито Люински.А на вас изглежа много ви харесва да сте роб на тези КЛЕПТОКРАТИ,които в момента управляват странта ни .Докато има такива като вас няма да е далече времето,когато света ще забрави,че преди повече от 1300 години е съществувала страна с името БЪЛГАРИЯ.
ДОЛУ ГЕРБ ! СПРЕТЕ ГЕНОЦИДА СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

2012.04.04 | 14:35

92
Аз не съм комунист и никога не съм бил, но от както Герб са на власт, политическите ми убеждения станаха крайно леви. Някога бях против комунизма, вярвах в либерализма и демокрацията, напразно. Герб, също както някога СДС събра най-големите боклуци, крадци и мошеници. Режимът на Герб събра най-лошите черти на стария режим и новото време. Никога повече няма да гласувам за дясно политически ориентирана партия - капитализъм, мизерия, бедност и нагли прости тикви на власт, власт на монополисти и олигарси. Само обвързан с режим на Герб човек може да е доволен от тях. Всички други досега никога не са били така бедни и не са страдали така. Да ви пикая на (псевдо) демокрацията! И какво - под съд хората, ангажирани със строежа на АЕЦ ?! Какво направиха всички десни партии - СДС и т.н.? Масова приватизация, разруха на 99% от цялата индустрия, затвориха блок на Козлодуй, разрушиха държавата, угнетиха народа. И за кой друг да гласувам, освен за БСП ? Коя друга партия ще ми гарантира човешките права и ще има добра социална политика и ще създава работни места ?! Коя друга партия има специалисти за управлението на държавата ? Щото ви видяхме герберчетата какви жалки корумпирани некадърници сте.
AJ4A

2012.04.04 | 22:26

93
Ти не си комунист и никога не си бил ........... блен на партията може би!!!! Но като ти чета простотиите, убеден съм, че си потомствен пролетарии, ямащ нищо друго освен силата на двете си ръце (което също е доста хипотетично)!!!! Всички правителства, коиот така ненавиждаш са чиста проба БОЛШЕВИШКИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ ТВОРЕНИЯ!!!! Ти интересувал ли си се някога от биографиите на т.нар. десни политици и техните родители?!?!?!?! Какво им е дясното на всички тях - та те никога нищо не са притежавали, какво друго биха могли да правят освен да изповядват болшевишката идеология, преразпределяща благата в държавата в полза точно на малограмотните и малоимотните потомствени ратаи, крадци, мошеници, убийци и всякаква подобна паплач!!!!! Кой е Георги Първанов, кой е Сергей Станишев????? Има ли нещо в биографиите им, което да говори за образоваността им, за трудолюбието им, за постиженията в живота им вън от политическата сцена?!?!?! Кой е Бойко Борисов и кой щеше да бъде ако не бяха ......... баща му, компартията и ...... "Симеон ІІ-българопредател". Говорите колко е "зла" Цветелина Бориславова, ама отчитате ли че Цветелинка е поредното "творение" на про-руската болшевишко-пролетарска "машина"?!?!?!? Повръща ми се от такива демагози като теб!!!! Не бил комунист, ама ............ убежденията му са на фанатик-болшевик!!!! Е как да е иначе .......... комунистите от него няма какво да вземат, че нищо няма, включително трудолюбие, предприемчивост, мозък, знания и умения !!! От комунистите може само да получава ....... дори да е само панелка "на село" или Трабант вместо автомобил, важното е да получава .......... че знае, че нищо не заслужава!!!!

2012.04.01 | 23:45

12
Ами гласувай си за БСП . Ще дойдат супер-специалистите Азер Меликов ,Румен Овчаров ,Михаил Миков ,Мая Манолова ,Румен Петков ,Кирил Добрев ,Емел Етем и Мехмед Дикме и пр. ,и пр. и под мъдрото ръководство на Станишев / или на агент Гоце ,зависи кой - кого ще изяде / ще се устремим към един перманентен просперитет ! Ама .... "материала" е лош и не ви вярва ,а ?

2012.04.04 | 14:32

91
Даниела вече е и Моника - кеф !
ГЕРБ ЛИ....НИКОГА ПОВЕЧЕ!

2012.04.03 | 00:21

90
Парното в София поскъпва с 9% от началото на април, в Пловдив – с 10,5, а във Варна със 7%. Това стана ясно след снощното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която прие окончателните, нови и по-високи цени за парното и топлата вода от следващия месец. Поредното вдигане на цените е мотивирано с поскъпването на природния газ с близо 13% от 1 април, който е основна суровина за топлофикационните предприятия. С новите тарифи крайната цена надмина 100 лева за мегават/ час. Топлофикациите по райони определиха сами средния процент, с който ще се увеличат сметките на абонатите им, затова и разчетите са различни за отделните градове. От тях излиза, че сегашното поскъпване ще е най-високо в Шумен, където цената става 121 лв за мегават/час.
Мецата от Мездра

2012.04.03 | 00:20

89
Не зная да се смея ли или да плача !? Гледам, доста хлебарки като теб !!! Може и от едно котило да са ... Но ще почина от смях малко по-късно, да не кажа -"друг път" :))) ? Ба си - не е истина - не може хората да са толкова кьорави ... Всъщност, Очатите и Мъдрите хора просто си мълчат ...и гледат сейр ...а, може би дори не им пука ... вече :))) Яко им бръкна Бат Бойко в Гъжовете на Предишните , и от коле, претенденти за Цицата ... Да !,Ама - Не !!! Аре У ЛевУ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини