Трайчо Трайков: Токът от АЕЦ „Белене“ ще бъде 4 пъти по-скъп от Козлодуй

share

Цената на тока от АЕЦ „Белене“ няма да е сравнима с тази от АЕЦ „Козлодуй“. Себестойността на произведената енергия от Козлодуй в момента е малко над 40 лева, а от Белене ще бъде над 150 лв., заяви в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия икономическия министър Трайчо Трайков.

За щастие успяхме да вкараме проекта за АЕЦ „Белене“ в нормални релси на управление. Нашата позиция е ясна – подплатяваме с аргументи очакванията ни за пазара и договаряне с партньора ни в проекта. Няма окончателен доклад докато двете страни не са се споразумяли, уточни Трайков.

Все още обаче не е ясно колко ще излезе цената на строежа на централата, защото една голяма част е въпрос на финансирането и лихвите на кредитите, които все още не са договорени. Има разгледани сценарии за това дали за тока, произведен в Белене има пазар. Ако цената на въглеродните емисии се удвои, цената на тока ще бъде различна, уточни Трайков. Стойностите ще се променят и ако Европа разработи индустриалните си газови залежи. Консултантът от HSBC ще направи преценка за нивото на вероятност на сценариите, отговорността обаче е наша, заяви икономическия министър.

По отношение на оттеглянето от проекта за нефтопровода „Бургас-Александруполис“ Трайчо Трайков използва невероятна метафора за да представи интересите на България, Русия и Гърция. Ако едно момче отива към стаята на своята любима с кални обувки има стратегическа полза за момчето и момичето но не и за коридора. Това не е енергиен проект, а транспортен и се разглежда от гледна точка на приходи, а българската полза в момента не е ясна, заяви Трайков. Позициите обаче ще се изяснят окончателно на събранието на акционерите в Амстердам през следващите дни, уточни икономическият министър.

Водещи новини

Още новини