"Росатом" за АЕЦ "Белене": Предложението ни за централата е уникално

  • 06 декември 2011 15:51

  • 1242
  • 2
"Росатом" за АЕЦ "Белене": Предложението ни за централата е уникално
© Булфото

Руското предложение за финансиране на строителството на АЕЦ "Белене" е уникално и едва ли ще бъде повторено в някоя друга страна, особено при сегашните икономически условия. Това заяви заместник-генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров.

Комаров, който отговаря за международните проекти на корпорацията каза, че е оптимист за постигането на решение за централата до началото на март идната година. По думите му, преговори с българските представители се водят постопянно преговори за сближаване на позициите. Кирил Комаров посочи, че изпълнителят на проекта "Атомстройекспорт" може да чака колкото е необходимо, докато се намерят средства за строежа и потвърди предложението Русия изцяло да финансира изграждането на АЕЦ "Белене", предаде БНР.

"Отчитайки бушуващата криза в Европа и в света, ние направихме предложение, което е добро от икономическа гледна точка и според което България без да влага повече в този проект нито стотинка, ще получи изцяло построена с руски средства централа, в която ще има дял от 51%. Трудно ми е да си представя, че в някоя друга страна бихме могли сега да направим подобно предложение и затова то е уникално", посочи Комаров.

Според него, сега въпросът е кога българското правителство ще бъде готово със своето решение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1242 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2011.12.10 | 23:48

2
Лош подход имат руснаците. Вместо да предлагат без оскъпяване да построят централата, трябва да ни преложат двойно оскъпяване и ние да имеме дял от 7%, обаче да бутнат някой друг лев на Боко-тиквата и Цецо-крадецо.

2011.12.06 | 16:23

1
Звучи доста добре..

Добави коментар

Водещи новини