Теменужка Петкова: Само с обединени усилия можем да решим казуса "Белене"

share

След решението на Арбитражния съд в Париж за АЕЦ "Белене" разрешаването на казуса ще зависи от обединените усилия на всички нас. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Иранците определено проявиха интерес към реакторите, но продажбата им може да стане само със съгласието на "Атомстройекспорт". Имаме много добър и конструктивен диалог с тях. Но за да бъде разрешен въпросът, сценариите не са много. Продажбата на оборудването на Иран е един от тях, заяви Петкова.

Тя добави, че има заявен интерес от частен инвеститор за АЕЦ "Белене", но отказа да разкрие подробности. По думите й, вариантът тук е активите да бъдат обособени в отделна компания и тя да бъде приватизирана от Агенцията по приватизацията. Законодателството не прави разлика върху това дали АЕЦ-ът ще е частен или държавен. Важно е този, който ще построи централата да спазва законодателството ни и международните норми за ядрена безопасност, посочи енергийният министър.

Да платим 3 млрд. лв. на Русия е най-неприемливият вариант. Това означава 1,49 млрд. лв. да бъдат отписани като загуба на НЕК, каза Теменужка Петкова.

Трябва да бъдем много внимателни при всеки един от вариантите и да изберем този, който в максимална степен защитава интересите на държавата, допълни тя.

По думите й основната отговорност за решението на Арбитражния съд в Париж носи правителството на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

Тя коментира и исковете на ЕРП-тата за стотици милиони, като обясни, че те са по повод ценови решения на ДКЕВР от лятото на 2013 г. Да се надяваме, че всички тези арбитражи ще намерят благоприятно за нас решение, каза Петкова.

Имаме ясна цел в енергетиката тя е свързана основно с това да защитаваме националните интереси. Диверсификацията на енергийните източници е един от основният ни приоритети. Приоритет в електроенергетиката е да бъде либерализиран напълно енергийният баланс. Чрез поставянето на енергетиката на пазарни основи ще бъде преодолян дисбалансът в сектора, каза още Теменужка Петкова.

Водещи новини

Още новини