До началото на ноември ще е готов интерконекторът България - Румъния

  • 23 юли 2016 12:16

  • 1305
  • 4
До началото на ноември ще е готов интерконекторът България - Румъния
© Булфото

В края на октомври или началото на ноември ще е готова интерконекторната газова връзка между България и Румъния и до края на годината ще може да се пренася природен газ между двете страни. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по край Русе, след като направи инспекция на строителството на междусистемната връзка със своя румънски колега Виктор Влад Григореску.

Министър Петкова подчерта, че строителството на наземните части на интерконектора вече са готови и остава преминаването на тръбите два километра под река Дунав. Предстоящото строителство под реката беше много проблемно и е най-важната част от интерконектора, каза министър Петкова. Тя е уверена в технологичните възможности на компанията "Хабал", която е спечелила обществената поръчка за проекта.

Румънският министър на енергетиката Виктор Влад Григореску заяви, че вчера в пет часа е започнало сондирането от българската страна за прехода под река Дунав. При завършване на тази част интерконеторът ще се свърже с румънското строителство, което вече е започнало. Министър Григореску е убеден, че всичко ще е в срок, тъй като има много добро сътрудничество между българското и румънското енергийни министерства и съвместната работа между българската фирма "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз" също е добра. Румънският министър напомни, че това е много сложен проект и ще е първият интерконектор в този европейски регион, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1305 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.08.09 | 20:31

3
руски БРАКМИ НЕ НИ СА НУЖНИ НИКОГА ВЕЧЕ рублата УМРЯ СКОРО Е РЕД И НА путю хохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохо

2016.08.09 | 20:31

4
Педал ,смени си д-то и плочата !И двете се изкопаха !

2016.07.25 | 15:06

1
Румънския гъз ,сигурно ще е без пари !Ама друг път !

2016.07.25 | 15:08

2
Румънския не знам но твоя е безплатен.

Добави коментар

Водещи новини