Махат релсите от Подуяне до Спортната зала

share

Старата жп линия от гара "Подуене" до затворената от години гара "Пионер" в София ще бъде демонтирана, а терените дадени на Столичната община. Идеята е на мястото на релсите, дълги 7.5 км, да бъде направена велоалея, която да стига до новата спортна зала в столицата "Арена София".

Според транспортния министър Ивайло Московски има проблем при прехвърлянето на терените заради липсата на документи за собственост. Сега предстои такива да бъдат издадени от областния управител на София Данаил Кирилов. "Така ще се свърже Ловния парк (част от Борисовата градина до кв. "Дианабад") с новата спортна зала", каза Московски. Той добави, че освен велоалея на мястото на линията общината предвижда да направи и пешеходна и паркова зона.

Въпросът е засегнат от премиера Бойко Борисов на заседанието на министерския съвет на 25 май. "Московски, до къде стигнахте с тази бутафорна жп линия зад спортната зала?", пита министър-председателят. Московски му отговаря, че Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), в чиито активи е линията, може веднага да вземе решение за демонтирането й, но трябва първо да се издадат актове за собственост. Линията, както и самата гара "Пионер" не се използват от години.

Спортната зала в София трябва да бъде открита официално на 30 юли. Построяването й струва 108 млн. лв. Премиерът Борисов често я сочи като един от успехите на управлението на ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини