Трайков: Няма пазарна причина цените на горивата у нас да са така високи

Булфото
share

В България се продава без акциз и без ДДС, които се определят от държавите и се добавят над разходите за производство и дистрибуция. Това каза пред БНР Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ по повод цените на горивата в страната.

"В България се продава най-скъпият дизел и третият или четвъртият най-скъп бензин в Европейския съюз", заяви той.

Трайков поясни, че основната роля в този случай има Комисията за защита на конкуренцията, чиито резултати от тяхната секторна проверка се очакват в най-скоро време: "Надявам се Комисията да види очевидното – че нещо на пазара на горива в България не е както трябва, защото няма нито една пазарна причина цените да са такива, каквито са".

Бившият министър на икономиката и енергетиката поясни, че разрешаването на проблема в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, чиито служители подадоха сигнал за оказван натиск при извършвани от тях проверки по бензиностанциите, няма да снижи цените на горивата: "Цените на горивата няма да се променят, тъй като няма публични данни какви са разходите за производството и дистрибуцията на горива в България. Единственият орган, който има разследващи и санкциониращи функции, е Комисията за защита на конкуренцията, защото те могат да изискват всякаква информация, да направят връзки и изчисления и ако констатират проблем, да наложат огромни санкции".

"Например, 10% от годишния оборот – ако бъдат наложени такива санкции и на участниците в евентуален картел, това са няколкостотин милиона лева", допълни Трайков.

Водещи новини

Още новини