КЕВР казва днес за отсрочката за тока

share

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да обяви дали ще отсрочи с 1 месец новите цени на тока.

Вчера депутатите одобриха промяна в Закона за енергетиката, която позволява решението да бъде отложено с 30 дни. През това време трябва да влезе в сила наредбата за компенсиране на големите индустриални предприятия за увеличението на така наречената такса "задължения към обществото", а държавните дружества в енергетиката да съкратят разходите си с 10%. Наред с това трябва да станат ясни и резултатите от финансовата инспекция в зелените централи, както и дали ще се стигне до отнемане на лицензиите на някои от тях.

Въпреки отсрочката и евентуалното отлагане на цените големите заводи и предприятия ще спрат работа между 11 ч. и 12 ч. днес в знак на протест срещу скъпия ток за бизнеса. Фирмите настояват за запазване на цените до Нова година и за ударна реформа в сектора.

"Ако прецени, комисията може да отложи решението за ценовия модел за електроенергетиката, за да се съобрази с новите обстоятелства, които ще доведат до различни изходни данни и съответно до различен краен резултат, прилагайки същия модел на регулатора", каза вчера шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев, цитиран от "Сега". От левицата обаче не харесаха промените. "Това, че ще се опитате в рамките на този месец да обвините всички, но не и да признаете вашите грешки, няма да свали отговорността на вас като правителство, персонално като министър на енергетиката", обърна се Красимир Янков от БСП към министъра Теменужка Петкова.

Според Петкова обаче кабинетът не е бездействал. "Предприехме законодателни промени, които са доста смели и които с подкрепата на всички парламентарни групи станаха факт и благодарение на които смятам, че започна процесът по оздравяване на сектор енергетика", обясни тя. Част от мерките са свързани с това, че НЕК вече няма да изкупува тока от неефективните производства - нещо, което през годините бе обект на сериозна критика от ЕК.

Преди ден самата Петкова призна, че всъщност НЕК не знае каква част от енергията, която изкупува, е високоефективна и каква - не. "Към настоящия момент КЕВР издава сертификати дали съответната енергия е високоефективна, или не. За да може да се реализира изцяло този модел, в наредбата сме предвидили да се издават месечни сертификати за ефективно производство. Това ще позволи на НЕК в рамките на месеца да изкупува само високоефективното производство. А сегашният модел предвижда това да се случва само в края на годината", казва тя пред "Капитал дейли".

Водещи новини

Още новини