Депутатите ще изслушат КЕВР в сряда (видео)

  • 22 юни 2015 16:08

  • 1572
  • 1
Депутатите ще изслушат КЕВР в сряда (видео)
©

Постигнахме общо решение за провеждане на изслушване на КЕВР в сряда като първа точка в пленарна зала.

Това заяви пред журналисти зам.-председателят на Народното събрание Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в, след приключването на срещата с представители парламентарните групи, във връзка цената на електроенергията, предаде репортер на Novini.bg. "Утре свикваме извънредно заседание на парламентарната комисия, която наблюдава КЕВР. Тя ще предложи в доклада си проект за решение и оттам нататък ще бъдат спазени всички законодателни стъпки, така както са разписани във всички конкретни закони. С конкретни срокове не мога да се ангажирам, но максималното, което се изисква от НС, ще бъде направено”, допълни Главчев.

"Всички власти трябва да работят в синхрон, за да може да се постигне най-добрия резултат и мисля, че вървим в правилната насока. Проектът за решение ще съдържа това, което реши утре комисията. Самата КЕВР тук няма никакво отношение. Утре проект за решение ще бъде представен от парламентарната комисия, която наблюдава дейността на КЕВР и този проект ще бъде разгледан от НС в пленарна зала в сряда, след като бъде изслушана КЕВР и на базата на този проект за решение, ако бъде проект, ще бъдат предприети законодателни стъпки”, каза още той.

„Трябва да бъдат спазени всички срокове, за да може максимално бързо да влезе оптималния ценови модел. Идеята и на това събиране, както и на всички събирания на други представители и власти, е за българските граждани да бъде постигнат максимално най-добрият модел за цена на тока при настоящите условия. Въобще не става въпрос за засягане независимостта на КЕВР. Смятаме, че всяка една власт, бидейки независима, трябва да даде най-доброто от себе си, защото всички власти в синхрон да произведат продукта, който е най-добър за обществото”, завърши Главчев.

Жельо Бойчев от БСП-Лява България заяви, че неговата парламентарна група не се присъединява към взетите решения на днешната среща. Според него това е панически опит да се прехвърли отговорността на парламента за взимане на решението за увеличението на цената на тока. Бойчев допълни, че има достатъчно комисии към НС, които работят по темата енергетика. Той не смята, че отлагането с един месец на решението за цената на електроенергията, ще реши проблемите в сектора. От БСП-Лява Българиоя настояват да бъде извадено на светло споразумението с американските централи от преди месец, за да се видят разчетите. Левицата иска още да бъдат показани всички договори за присъединяване на ВЕИ-та.

Енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по обяви, че проблемите в енергетиката са трупани с години и са много тежки. "Действията трябва да бъдат много бързи. Предприехме много бързи такива с промените в Закона за енергетиката. Предоговорихме условията с двете американски централи, но за да влезе намалението в сила, трябва да бъдат платени старите задължения на НЕК към двете американски централи", допълни тя и разкри, че ще бъдат направени десет процентни съкращения в административните разходи. "Това обаче не означава съкращения", обеща Петкова.

"Правителството няма как да предложи каквото и да било на КЕВР. Правителството не може да даде законова възможност, това е изцяло в правомощията на парламента. Трябва да е ясно, че цената на тока зависи изцяло от КЕВР. Комисията е независима и обективна", завърши министърът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1572 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мдаа,

2015.06.23 | 10:25

1
всичко е ясно 120% увеличение само за белите малко останали работещи Българи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини