Предлагат при износ на ток КЕВР да може да формира цена "задължение към обществото"

  • 08 юли 2015 14:29

  • 1108
  • 0
Предлагат при износ на ток КЕВР да може да формира цена "задължение към обществото"
©

В Закона за енергетиката ще бъде предложен текст, съгласно който при износ на електрическа енергия КЕВР да има възможност да формира цена "задължение към обществото". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по след поредната среща в МС на представители на правителството, синдикатите, работодатели по темата енергетика.

Текстът предстои да бъде внесе в НС. Министърът уточни, че текстът дава възможност на КЕВР при разработването на съответна методика, съобразявайки се с европейското законодателство, с пазарната конюнктура и по преценка на Комисията, да й бъде дадена по-голяма гъвкавост при определянето на цена "задължение към обществото" във връзка с електроенергията за износ. Обсъдена е и Наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията заради разходите за изкупуване на електроенергия от ВЕИ.

Министърът напомни, че на последната среща работодателите са дискутирали върху това от какъв праг нагоре енергоемките и енергоинтензивни предприятия могат да се възползват от държавна помощ. Министърът съобщи, че днес работодателите са направили единно предложение, което предстои да бъде анализирано. Министърът подчерта, позовавайки се на работодателските организации, че предложеният вариант няма да наруши финансовите параметри на предложените от КЕВР финансови баланси. Предстои наредбата да бъде изпратена за нотификация в ЕК, за да може индустрията да ползва държавната помощ по насоките на Комисията, каза още министърът.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев информира, че предложението на бизнеса е да има скала, която да започва от нула - до десет гигаватчаса годишно потребление с петдесет процента облекчение, до 20 гигаватчаса - 60 на сто, от 20 до 30 гигаватчаса - 70 на сто, и над 30 гигаватчаса - е 80 на сто. Той уточни, че общата сума на облекченията няма да надвиши предварително зададените в модела.

Велев информира, че по предложение на работодателите, подкрепено от синдикатите, днес премиерът е разпоредил да се направят поправки в законодателството, с които да се задължат дружествата, чиято дейност се контролира от КЕВР, както и дружествата с над 50 на сто държавно или общинско участие, да разкриват информация - такава, каквато са задължени да разкриват компаниите, търгувани на борсата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1108 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини