Бойко Борисов: Мислим за намаляване на ДДС

share

"Продължаваме да мислим дали и как, ако ни излезе сметката, да продължим да намаляваме ДДС. Това изчисляваме", казва премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството, става ясно от стенограмата.

"Във всички държави почти, Симеон Дянков може да ни каже къде са колкото нас, са по 21%, 22%, 23%, 24%. Унгария иска 27%. Ние, когато само обсъждахме чисто математически с един процент да вдигнем ДДС, се нададе такъв вой, че ще убием бизнеса, хората, какво ли не. Във всички други държави го направиха и те са си живи и здрави. Но ние стиснахме зъби, защото данък добавена стойност е най-лесното средство, тъй като се облагат всички стоки, да вкараме пари в бюджета. Тук Дянков заслужава поздравления, както и всички, които го подкрепиха, че успяхме да изкараме тези години в най-тежка финансово-икономическа криза с най-ниската ставка на ДДС", казва Борисов.

Министър-председателят посочва, че на предстоящото на 23 октомври заседание на Европейския съвет ще защити позицията, че всички държави трябва да спазват финансова дисциплина. "Ако държавите от утре в Европа си приведат икономиките, финансите на 3-процентен дефицит, няма да се говори за дългова криза. Няма просто да се говори", казва Борисов.

Водещи новини

Още новини