Лукарски: Осигурихме 83-те млн. лв. за Технопаркa в София (видео)

Булфото
share

Китайците имат силен интерес от индустриална зона „Тракия". Там основната инвестиция е логистична. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на отчитане на резултати от 100-те дни на управление, предаде репортер на"Novini.bg".

Министърът на икономиката очерта основните аспекти, по които се работи за насърчаване на инвестициите в страната. Направили сме всичко възможно да бъдат размразени 83-те млн. лв. необходими за изграждане на Технопаркът в София, обяви той.

Той отбеляза, че 2014 г. е била нулева за приватизацията. В тази връзка Лукарски изтъкна, че се работи за изготвянето на план за приватизирането на държавни дялове в предприятия и дружества. Той спомена, че ще бъдат приватизирани дяловете на Пловдивския панаир, на Фондовата борса и на музикално дружество "Орфей".

Екипът ми работи за насърчаване на иновативните производства, увери той.

Божидар Лукарски припомни, че в началото на седмицата е била проведена бизнес среща в Монтана, тъй като това е един от най-слабо развитите региони в страната. Той увери, че се търсят начини и средства за увеличаване на инвестициите към северозападните региони на България.

Той подчерта, че има интерес от Пакистан, заявен лично от посланика, както и от пакистански фирми и държави към индустриалната зона в Бургас, която е част от дружеството на Министерство на икономиката. По думите му, има доста сериозен интерес за инвестиции за високо технологични производства, както и към бизнеса на ИТ компаниите. „Има интерес и към индустриална зона Видин и индустриалната свободна зона в Русе относно производството на авточасти и товарни автомобили", обяви още Лукарски.

Министерството на икономика обмисля вдигането на долния праг за регистрация по ДДС, стана ясно още на пресконференцията на министър Божидар Лукарски. Той напомни, че това е искане от браншовите организации.

Очакването ни е, че това ще изкара много фирми, особено малки и средни, от сивата икономика, коментира министърът в рамките на представянето на отчета за работата на ведомството през първите сто дни. Според европейската директива прагът е 100 000 евро.

При нас може би не е приложим толкова висок праг, допълни министърът и уточни, че прагът, който ще бъде предложен от ведомството, подлежи на обсъждане с Министерството на финансите. Те са за запазване на сегашния праг, ние искаме да е по-висок, за да "изкараме фирмите на светло", заяви министър Лукарски.

Министерството обмисля и промени в трудовото законодателство - особено за малките фирми, каза министърът. Идеята е да отпадне изискването да се прави график за отпуските, което, по думите на министъра, за фирми от двама-трима човека е безсмислено, отнема много време и затруднява реалната дейност на фирмите.

Водещи новини

Още новини