Млади учени получиха бизнес сертификати и финансиране

  • 15 януари 2015 14:19

  • 1107
  • 0
Млади учени получиха бизнес сертификати и финансиране
©

19 млади предприемачи получиха сертификати за спечелена безвъзмездна финансова помощ от по 20 000 лева по проекта "Техностарт - насърчаване на иновационната активност на младите хора в България". Сертификатите връчи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, съобщи БТА.

Министър Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва, не успя да връчи наградите, защото му се е наложило да участва в заседание на експертна комисия, обясни Везиева.

Проектите са избрани от общо 185, които са били подадени за класацията. Конкурсът е организиран и администриран от Министерството, в изпълнение на приоритетните области "Предприемачество" и "Умения и иновации" от Националната стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия 2014-2020 г.

Проектът "Техностарт" е насочен към студенти, докторанти, млади хора, които наскоро са се дипломирали и искат да създават иновативни продукти със стартиращи фирми. За първи път са били поканени и български студенти в чужбина, които да предложат свои проекти за осъществяване от българска фирма.

Средствата по проекта са от бюджета за миналата година на Министерството на икономиката и енергетиката, като е било предвидено финансиране за 20 фирми с иновативни проекти от индустрията, високите технологии, научната и развойна дейност. Все още не е уточнен бюджетът за тази цел през 2015 г., защото все още тече процедурата по разделяне на министерствата. Очаква се след март да бъде обявена нова проектна сесия, коментира Везиева.

Сред финансираните проекти са такива за мобилно приложение за измерване на кръвната захар на диабетици чрез заснемане на ириса от мобилен телефон, за хранителни добавки от български природни суровини, за създаване на полуавтоматична летяща мултироторна платформа "Дром".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини