Енергийният министър: Овчаров е притеснен от мен, заради злоупотребите в АЕЦ "Белене"

share

Злоупотребите, които станаха ясни след проверки на Държавната финансова инспекция по проекта АЕЦ "Белене" ми струваха поста. Аз оглавявах агенцията и бях първото уволнение на кабинета "Орешарски". Резултатите по проверките показаха, че един солиден финансов ресурс е бил изразходван неправомерно - около 1,5 милиарда лева. Това е станало в нарушение на закона. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Държа да подчертая, че разходите, които са били свързани с консултантски договори по проекта не са били проверявани, допълни Теменужка Петкова.

На въпрос как би коментирала острата реакция на бившият министър на икономиката Румен Овчаров от БСП: "Очевидно възнаграждение за слугинажа", Петкова заяви: "Не съм изненадана от реакцията на Румен Овчаров". Мога да кажа, че тя показва, че той е притеснен от моето присъствие в сектор "Енергетика".

Това което сме направили в Държавната финансова инспекция е, че сме уведомили органите на прокуратурата за извършени злоупотреби и тези сигнали бяха насочени срещу конкретни лица. Овчаров се притеснява от сигналите, които изпратихме до прокуратурата по проекта АЕЦ "Белене", предположи новият министър на енергетиката.

На 4 юни 2013 г. финансовият министър Петър Чобанов ме извика в кабинета си и ме накара да си подам молбата за напускане. Това ме изненада, защото аз работя в агенцията от 13 г. и съм тръгнала от най-ниското звено, като си върша съвестно работата. Той ми каза, че имало напрежение около мен и моята работа, обясни Теменужка Петкова.

Всичко, което сме установили е предадено на органите на прокуратурата. Това беше направено веднага, след като установихме нарушенията, поясни тя. Подали сме сигнали срещу знакови лица, но прокуратурата е органът, който трябва да оповести имената им.

В секторът действително има енергийна мафия, потвърди министърът. Има постоянство в този кръг, коментира лаконично Петкова. Ревизията в енергетиката е задължителна. Тази област е изключително важна. Смятам, че този сектор трябва да бъде управляван и организиран така, че да спре течовете в енергетиката.

Това правителство има воля, амбицията и желанието да направи това, убедена е Петкова. Няма разумни кръгове в нашето общество, които да не искат да се пресекат тези порочни практики. Тези злоупотреби влияят пряко върху нас.

Водещи новини

Още новини