БСП: Катастрофата в енергетиката е неизбежна (видео)

  • 08 април 2013 14:04

  • 7647
  • 38
БСП: Катастрофата в енергетиката е неизбежна (видео)
©

Още през 2010-2011 г. предупреждавахме за абсурда, който ще предизвика в енергетиката включването на нови и нови фотоволтаици. Само за 2 г. ГЕРБ позволиха да се включат в енергийния микс над 1000 мегавата електроенергия от тези централи. Това заяви на пресконференция Явор Куюмджиев от БСП, бивш зам.-министър на енергетиката.

Към края на 2009 г. в енергийната система са били включени едва 9,5 мегавата от фотоволтаични централи, което се потвърждава от два независими доклада и опровергава обвиненията на ГЕРБ към правителството на Тройната коалиция, добави той.

През 2012 г. само два дни преди да изтече крайният срок за включване на нови фотоволтаични централи тогавашният министър  Делян Добрев е написал писмо до началника на ДНСК, с което на практика признава, че тотално са загубили контрол върху включването на нови централи и иска спешна проверка на издаването на разрешителните и тяхната законосъобразност, каза Куюмджиев, който представи копие на  писмото на Добрев и на съдебно решение. На базата на това писмо ДНСК е отнела разрешителните за  ползване на над 130 нови фотоволтаични инсталации за няколкостотин мегавата, твърди той. В момента тези отмени на  разрешителните за ползвания падат в съдилищата в цялата страна и в следващите няколко дни, седмици, месеци, тези централи ще  бъдат включени в енергийната система и допълнително ще  предизвикат хаос, добави Куюмджиев. Той отбеляза, че тези  централи са с най-високата цена на изкупуване на  електроенергията и със задължително сто процента изкупуване от НЕК.

Заплашени сме от тотален срив в енергетиката. От енергийния микс ще бъде изключен евтиният ток, цените ще бъдат повишени още повече. Катастрофата е неизбежна. Тази бомба е заложена от правителството на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, но вината на ГЕРБ е, че за почти 4 г. не направиха нищо по този въпрос, посочи бившият зам.-енергиен министър.

Попитан дали за тези нарушения ще бъде сезирана прокуратурата, Куюмджиев посочи, че вече има "светлия пример" с Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на. Той изрази надежда, че компетентните органи ще се задействат за нарушенията в енергетиката.

По думите му, строителството на АЕЦ "Белене" е необходимо за развитието на енергийния сектор у нас. Според Куюмджиев проектът трябва да бъде осъществен, ако въобще искаме да живеем в цивилизована страна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7647 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар
Когато АТАКА вземе властта ще се следва:

2013.04.09 | 11:36

21
1. Народовластие – Закон за референдумите – сваляне на изискуемия минимум от подписи за провеждане референдум по даден закон до 50 хиляди. Това означава непрекъснат контрол на гражданското общество, непрекъснато вето от народа, а не на президента. По този начин партиите и Министерски съвет ще се съобразяват със законите, които внасят. Допитване до народа за всичко важно в държавата. 2. Българизъм - връщане в български ръце на всички природни ресурси и икономически сектори, които печелят. Това са секторите свързани с енергетиката, мобилни оператори, златодобив, подземни богатства, търговски и банкови услуги, търговските вериги и бензиностанциите. Тези сектори в момента са в чужди ръце и бедна България храни чрез веригите австрийски, чешки и други фирми, други държави. Тези сектори трябва да бъдат ребългаризирани. 3. Политика на доходите – европейски стандарти – увеличаване на доходите сега, а не след 30 години. Българите трябва да получават европейски доходи, за да може да се раздвижи потреблението, а от там и производството и българинът да има самочувствието, че живее в европейска държава. Няма никакви основания българският пенсионер да получава по-малка пенсия от пенсионера в република Габон, каза Сидеров. България трябва да излезе от колониалното робство. 4. Достойнство, защита и запазване на българската национална идентичност – създаване на институт за написване на истинската история на българите и държавата ни, а не както някои съседни държави се опитват да я пренапишат. Спиране на ислямизацията на България и строежа на джамии. 5. Справяне с битовата престъпност и осигуряване спокойствието на гражданите.
СТОЯН

2015.01.05 | 10:28

38
КАКВА ВЛАС КАКВИ ПЕТ ЛЕВА ВИЕ СТС ЛУДИ БЕ МЕРДИ
TNT

2013.04.09 | 11:35

20
ТОВА ПРЕДИЗБОРНАТА ПЛАТФОРМА НА АТАКА ЛИ Е ИЛИ ПРОСТО СИ ПИШЕШ?

2013.04.09 | 08:23

17
Сривът в енергетиката може да бъде предотвратен.За съжаление ,обаче,на някои хора не им оттърва да се пипат фотоволтаиците.Ей затова или ще трябва с пълна сила да излизаме и да защитим нашите интереси/а не на шепа тарикати/,или ще седим и ще си броим последните стотинки за да си платим тока.
стамбе

2013.04.09 | 11:41

37
Червените постоянно ви манипулират, че едва ли не ако ги няма фотоволтаиците ,тока ще е безплатен!!!Кучето е заровено в АЕЦ Белене!!!Просто трябва да изкарат наяве всички маймуни на клона с техните договори!!!Така ще се види кой, как и колко е крал !После с раираните пижамки и право в затвора!

2013.04.09 | 11:40

36
Спестяванията ни откраднаха, горите на заменки дадоха, доходите ни взеха за 10г напред, 4 блока ни спряха, с далавери ни поробиха. Ами такава паплач като червената няма
не!

2013.04.09 | 08:24

18
Искаш да кажеш, че такава паплач като българина няма :) не червени, не зелени, не бели, не лилави и други. А просто българи, прецакващи други българи. За 5 лева ще продадем и родина и семейството си. Няма един честен и отговорен българин да застане начело на държавата и да го поведе този народ към добруване. Мъка.
тонкс

2013.04.09 | 11:39

34
ми тези фотоволтаици бяха за да се облагодателстват кръга ГЕРБ - купени от Китай, препродавани 3 пъти над нормалното. Калинковото крадене до там я докара, че обикновените българи са в пълна мизерия...долу Герб!
стамбе

2013.04.09 | 11:39

35
Още един усмърдя форума с червен мозък!По твоята логика БСП са приели закона за ВИЕ, за да може ГЕРБ да се облагодетелстват !!!Просто си го измислил невероятно!!А случайно да знаеш че над 70% от ФЕЦ-те са на твоите другари от Позитано!!!

2013.04.09 | 11:38

32
Ясно е, че Белене трябва да се построи, защото след време, като затворят Козлодуй и МИ 1 и 2, ще останем само на прескъпите "американски" Марици и ВЕИ - та. Има едно голямо "НО" обаче. Белене трябва да се построи, но от частен инвеститор и в никакъв случай да не му се гарантира продажба на тока. Иначе нещата ще придобият апокалиптични размери.
стамбе

2013.04.09 | 11:39

33
Обаче забелязах че пращиш от мозък !Ами нали като е частен АЕЦ, той ще си изнася тока и ще го продава на когото си иска и на каквато си цена иска!!!И тогава пак ще си плащаш ,колкото ти поискат!!А отделно по край този проект, още много друзя от БСП ще станат мултимилионери !Нали знаеш че по консултантските са най добри!!

2013.04.08 | 21:14

4
... и кой ше е този частен инвеститор?...ти би ли си вложил парите в неработеща централа?...да напомням ли че ядрена централа,веднъж задействана,остава во веки радиоактивна и работеща-сиреч-опасна(знаеш ли колко е времето на полуразпад на урана)....това не ти е ВЕЦ или ВетренаЕЦ на които можеш да дръпнеш шалтера по всяко време....е па НИЕ НЕ ПАСЕМ ТРЕВАта която се опитваш да ни пробуташ...за нея търси болния Волен и Станишко....
Енергетик

2013.04.09 | 11:38

31
Другари кога се прие закона за зелената енергия и фотоволтаиците? През 2007 година ! Кой го прие? БСП-ДПС-НДСВ ! В този закон е записано че задължително се изкупува произведената енергия от тези източници. И сега мислите че сме късопаметни. А бе Сооциалисти,не сте ли доста аругантни и нагли.Не е ли цинизъм да говорите за престъпленията които вие ги сътворихте. Срам си нямате Другари. Гъонсурати сте всички !
112

2013.04.09 | 11:38

30
Браво - още един "тъпацитет" се изказа .И той , и "гълмизов" - все разбирачи - откъде изпълзяха толкова гадини ?
Трандафор

2013.04.09 | 11:38

29
Боко, Цоко, Плевела, Мирко, Дянката, Бирата и други швепсове- това е съвременната ДС и внедрените антибългарски агенти! Те продадоха, разграбиха и разрушиха страната! Вън ГЕРБ от властта. Не и на Командири, Янки Кунки и всякаква друга подобна сволач.
Гюро Михайлов

2013.04.09 | 11:37

28
Какво "направиха" герб за три години и половина?Двойно увеличиха здравните за безработни. Закритите болници и училища. Унищожиха 450 хил. работни места, младежка безработица и на хората в предпенсионна възраст. Рязко повишиха всички цени и обслужваха интересите на енергийната мафия, САЩ, Израел и Турция. Отказаха да увеличат помощта за майчинство. Живите факли на България - резултат от управлението на Герб. Аз не съм материал за какъвто ме мисли мафиотът Тиква, ТИМ, Котараците и мафия, а съм човек. Затова предпочитам експерти, дори да са червени!
Пурко

2013.04.09 | 11:37

25
Прав си пич. Всичко е вярно. Искам да попитам тези, които са хакали минусите- кое точно не е вярно от написаното? Че ГЕРБ не ни съсипаха? Че единствената алтернатива не е БСП? Или предпочитате Мостов, Кунка или Болен?

2013.04.08 | 18:30

1
na cqlata taq istina ot kade se izvadixa tiq minusi , no istinata e PROST NAROD SLABA DURJAVA ¡¡¡¡
Гюро Михайлов

2013.04.09 | 11:37

27
Булката беглец вчера пак се изказа: работа, работа, работа... Той така и за аец- а каза, ама пак не позна. Да не съм луд втори път да му се хвана на акъла!? Бокича каже ли нещо, значи е обратното. Който иска да му вярва, това си е негов проблем. Ама аз не съм от Левуново. По- добре у лево, отколкото Левуново.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини