В МИЕ гневни от увеличаването на капитала на "Южен поток България"

share

Въпреки предприетите от служебното правителство мерки за замразяване работата по проекта "Южен поток", на 18 август 2014  г. в Търговския регистър е вписано увеличение на капитала на проектната компания "Южен поток България" до 397.6 млн. лв. Това съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката /МИЕ/.

Това действие от страна на ръководството на "Южен поток България" представлява нарушение на протоколно решение на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до  привеждането му в съответствие с европейското законодателство, посочват от министерството.

От МИЕ припомнят, че на 7 август 2014 г. министър Васил Щонов изпраща писмо до Българския енергиен холдинг с нареждане да се  преустановят всички действия по изграждането на газопровода "Южен Поток". На 8 август 2014 г. министър Щонов се среща с  изпълнителните директори на "Южен поток България" и БЕХ. По време на срещата подчертава необходимостта от прекратяване на  по-нататъшни действия по проекта и набелязва следващи стъпки по привеждане на проекта в съответствие с европейските изисквания.

На 11 август министърът издава протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ изпраща нарочно писмо до А.Б. Милер, председател на управителния съвет на ОАО "Газпром", с копие до ръководството на "Южен поток България", с което изрично се разпорежда ръководството на "Южен поток България" да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия, свързани със започване  изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода. Въпреки това, на 12 август, в 16.23 ч.  ръководството на "Южен поток България" подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в търговския регистър на 18 август, се казва в прессъобщението на МИЕ.

Проектната компания "Южен поток България" е 50 процента собственост на БЕХ и 50 процента собственост на ОАО "Газпром". Съветът на директорите се състои от пет члена и всички решения се взимат единодушно. Компанията се представлява от двама изпълнителни директори заедно. МИЕ вярва, че действията на ръководството на "Южен поток България" не защитават интересите на БЕХ в дружеството и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи, посочват от министерството.

Според информация на МИЕ увеличаването на капитала само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него. Начало на изграждането на "Южен поток" на българска територия ще се  осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на "Южен поток България", се казва в прессъобщението на МИЕ.

Водещи новини

Още новини