Йотингер приветства решението за спиране на "Южен поток"

  • 20 август 2014 16:08

  • 2254
  • 11
Йотингер приветства решението за спиране на "Южен поток"
© Getty Images/Guliver

Заместник министър-председателят по икономическата политика Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и министърът на икономиката и енергетика Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия се срещнаха с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел. Основни теми на разговора бяха стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

На срещата присъстваха и представители на Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК.

Еврокомисарят е заявил пълна подкрепа за идеята за създаване на енергиен борд и покани български експерти за разговори в ЕК с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор "Енергетика".

Вицепремиерът Захариева е подчертала необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има, както и политическа воля да продължи. Двете страни са се обединили около мнението, че цялостният анализ на целия сектор, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизиране на сектора.

Относно проекта „Южен поток“ българската страна потвърди позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер приветства това решение и заяви, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС. Той още веднъж подчерта, че ЕС не е против „Южен поток“, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер покани български експерти за разговори в дирекция Енергетика за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

На срещата са били обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Вицепремиер Захариева е изтъкнала, че ако се стигне до там, страната ни ще губи всеки месец по 400 милиона лева. Според нея изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети. Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той е уверил нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

Двете страни са убедени в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2254 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Komunista

2015.01.24 | 16:26

11
Как ми спряха далаверата тези от ЕС мале мале

2015.01.24 | 16:26

10
Южен поток няма. Рубладжиите да не плачат, ами да започват да учат занаят. :-)
rosko

2014.08.26 | 18:34

3
тапанар , че това да правиш като вятъра . занаят ли е бе синко?

2014.08.26 | 21:08

9
Ето ти Европейски съюз, демокрация, народа бачка политиците ядът :))
Аз казах.

2014.08.26 | 21:07

8
Ей..., няма един български министър, който да застане и ясно и точно да устоява българските позиции!!! На България и трябва "Южен поток", и ние не се интересуваме от геополитическите интереси нито на САЩ, нито на "вся осталная сволоч". Ако продължаваме с неясната си политика спрямо Русия, посред зима ще останем без газ !!!
йъ

2014.08.26 | 21:07

7
абе прости българи тезе мърши от европа и ток ще ни доставят и газ ще ни доставят и геьове ще ни докарат обаче трябва да си плащаме като попове.невиждате ли как ни шибат.бизнеса ни с русия е 500 милиона на година.нищожна работа а бизнеса на ЕС за година с русия е 100 милиарда долара.е как да излезем от блатото ние.оня педал кво викаше**вие с русия бизнес нема да правите щото те са комунисти,ние ще го правим защото знаем как да работим с тях**еми нема да излезем от блатото никога ама никога .така ще си кретаме най бедната държава в европа още 100 години

2014.08.26 | 21:06

6
Всичко , което е във вреда на България и българите се приветства от Еврапедерасите в Брюксел ! САМО ВОЛЕН и АТАКА ! ТОВА Е ИЗБОРЪТ ЗА СПАСЕНИЕ !

2014.08.26 | 21:06

5
Голям празник в Брюксел и Вашингтон ще е , когато умре и последния българин от глад и студ !
rosko

2014.08.26 | 21:06

4
а ние българите приветстваме края си като нация ...да са живи всички европедераси....
Великия

2014.08.26 | 18:34

2
Брюксел е като осъден на смърт тъпак с въже на шията , но играе кючек върху стола и щрака с пръсти ....
12

2014.08.21 | 08:30

1
демократия -п---си

Добави коментар

Водещи новини